Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений у справі Скнилівської трагедії помічник керівника польотів СУ- 27 Юрій Яцюк подав касаційну скаргу у Верховний суд України.


Галина Терещук


Львів, 29 червня 2005 - Сьогодні Юрій Яцюк, обвинувачений у справі Скнилівської трагедії, подав касаційну скаргу у Верховний суд України. Він вимагає переглянути рішення суддів Військового Апеляційного суду Центрального регіону, згідно з яким помічник керівника польотів підполковник Юрій Яцюк позбавлений волі на 5 років. Рішення Апеляційного суду оскаржуватимуть й інші обвинувачені.

Помічник керівника польотів СУ- 27, підполковник Юрій Яцюк не визнає своєї вини у тому, що 27 липня 2002 року трапилась авіакатастрофа. Адвокат Юрія Яцюка Віталій Домашовець повідомив радіо “Свобода”, що від імені свого підзахисного подав сьогодні касаційну скаргу у Верховний суд. Юрій Яцюк просить закрити проти нього порушену кримінальну справу через відсутність у його діях складу злочину.

Віталій Домашовець каже, що справу Верховний суд розгляне не раніше як після 23 липня.

-- Упродовж цього часу кожна зі сторін може подати скаргу. Я подав касаційну скаргу швидше тому, щоб не виникли якісь ексцеси, тобто через місяць вирок щодо мого підзахисного не набере чинності, допоки справа на розгляді у Верховному суді.

Рішення суддів Військового Апеляційного суду мають намір оскаржувати й інші засуджені – пілоти Володимир Топонар і Юрій Єгоров, яким визначена міра покарання по 14 і 8 років позбавлення волі, заступник командувача 14-го авіакорпусу Анатолій Третьяков, згідно з рішенням суду він покараний на 6 років. Справи 4 генералів, які були причетні до організації авіашоу, торік восени витребувала генпрокуратура. Відтак високі офіцерські чини на волі.

Засуджені офіцери оскаржують те, що судді задовольнили позов Генпрокуратури. Згідно з яким на користь держави вони мають сплатити гроші. Володимир Топонар - 7 мільйонів гривень, Юрій Єгоров – 2 мільйони, Анатолій Третьяков та Юрій Яцюк – по 700 тисяч. Тобто військові, за рішенням феміди, мають заплатити державі, яка не виплачувала їм вчасно зарплату (наприклад, Юрій Яцюк, не маючи засобів для існування, приносив для дитини власні обіди з військової їдальні); державі, яка не забезпечила належної організації авіашоу і не подбала про безпеку своїх громадян, не виділивши гроші на пальне для СУ- 27 для проведення генеральної репетиції. Через брак фінансування пілоти місяцями не літали.

Чимало потерпілих зазначають, що у справі Скнилівської трагедії просто знайшли крайніх.

Віталій Домашовець також повідомив, що рішення Військового Апеляційного суду здивувало військових пілотів в Росії, які літають на СУ -27, а європейські військові експерти вважають, що розслідування катастрофи не проведене об’єктивно.

27 липня 2002 року під уламками винищувача СУ -27 загинули 77 людей, з них 28 дітей. Потерпілими суд визнав понад 260 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG