Доступність посилання

ТОП новини

Від конституційних змін виграє Юлія Тимошенко – британський експерт.


Сергій Куделя

Вашингтон, 28 червня 2005 - Питання конституційних змін може посилити розкол в середині нової владної еліти. Так вважає професор політології Бірмінгемського університету у Великій Британії Катарина Вольчук, яка є автором єдиної виданої на Заході книги про українську Конституцію 1996 року. Як зазначає професор Вольчук, фракція Юлії Тимошенко єдиною минулого грудня голосувала проти “політичної реформи”. Однак, після її призначення главою уряду, Тимошенко найбільш зацікавлена у зміцненні своєї влади.

На думку професора Катарини Вольчук, Конституція, ухвалена дев’ять років тому, створила недієздатну політичну систему в Україні, оскільки у ній відсутній чіткий поділ повноважень між президентом, парламентом та главою уряду. Це, за її словами, дозволило президенту Кучмі узурпувати владу під часу свого президентства.

“У 1996 році ніто не думав, що Президент, наділений значними повноваженнями, може ними зловживати. Кучма продемонстрував, що надана йому президентська влада надмірна. Однак, зараз в Україні президент-реформатор і багато хто каже, що йому треба залишити повноваження для впровадження реформ. Однак, з точки зору довгострокової перспективи, важко уявити хто прийде на місце Ющенка і чи не буде він знову зловживати владою. Отже, з цієї точки зору для України краще було б стати парламентською республікою, яка менш конфліктна ніж президентська.”

Водночас, на думку політолога, в українській владній еліті зараз немає згоди щодо реалізації конституційних змін. І хоча, за її словами, Ющенко своїм стилем управління більше відповідає моделі номінального президента, багато хто в його оточенні виступає проти зменшення президентських повноважень. Однак, доктор Вольчук зазначає, що намагаючись відмінити конституційні зміни, владна команда стикнеться із серйозною критикою:

“Вони можуть втратити довіру до себе. Адже ухвалення конституційних змін було резлуьтатом політичного компромісу. І хоча тепер їхні політичні опонети значно послаблені, це не означає, що команада Ющенка може порушувати домовленості. Отже, від їхніх дій щодо політичної реформи залежеатиме як буде сприйматися нова владна команда. І вона не буде дуже відрізнятися від своїх попередників, якщо робитиме усе що заманеться, здобувши владу.”

Як каже професор Вольчук, колишні провладні фракції у парламенті сподівалися, що “політична реформа” дозволить їм зберегти вплив у державі через контроль над урядом. Однак, на її думку, вони ймовірно прорахувалися, і головну користь від конституційних змін отримає Юлія Тимошенко.

“В середині владної еліти існує багато серйозних суперечностей. І очевидні протиріччя між Ющенко та Тимошенко. Тому, надання прем’єр-міністру більшої кількості повноважень посилить позицію Тимошенко, оскільки тоді вона буде захищена від тиску з боку Президента. Водночас, правда, вона стане більш залежною від парламенту, що також несе певні ризики. Однак, Тимошенко має бути найбільш зацікавлена у у конституційних змінах.”

Політолог Катарина Вольчук також вважає неприпустимим проведення референдуму щодо конституційних змін, оскільки такі питання повинні вирішувати фахівці. Водночас, пропозиції щодо проведення референдуму свідчать, на її думку, що деякі можновладці шукають шляхи відмінити політичну реформу. За словами професора Вольчук, від того, як вирішитиметься питання внесення конституційних змін, залежатиме у майбутньому єдність нової владної команди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG