Доступність посилання

ТОП новини

Змін на краще селянам Одещини очікувати не слід.


Петро Каландирець

Одеса, 30 червня 2005 - Нині борг держави перед селянами регіону сягнув 6 мільйонів гривен. Про це на проведеній 30 червня прес конференції повідомив заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Іван Чербаджи.

Життя селян в Одеській області щороку стає все гіршим. Як наслідок – села в регіоні практично спустошені. У вкрай незадовільному стані є і якість місцевих автошляхів.

Заступник голови Одеської обласної державної адміністрації так і не зміг назвати журналістам конкретних кроків нової регіональної влади спрямованих на покращення життя мешканців сіл. Чи не найголовнішим досягненням влади він назвав хіба що „вирощений врожай, підготовку фахівців до його збирання та подаровані 26 комбайнів. Це і є робота обласної державної адміністрації...”

Іван Чербаджи
Тим часом, Іван Чербаджи визнав, що ситуація у селах регіонах є критичною. Відчутним є вже і брак робочої сили. „У селах залишилися лише пенсіонери, або люди які не знайшли можливості влаштуватися в умовах міста, тобто, пиячать... Це наші сьогоднішні реалії”. У багатьох господарствах Одеської області не вистачає механізаторів, фахівців з вирощування винограду та доярок.

„Говорити про те, що отримавши два з половиною мільйони тон зерна ми вирішимо проблеми селян регіону – говорити не доводиться. На заваді є критична ситуація, у якій опинилося сільське господарство”, зазначив Іван Чербаджи.

Заступник голови Одеської обласної державної адміністрації переконаний, що на вихід з нинішньої складної ситуації владі потрібен буде не один рік. Він вважає, що у кроках уряду Юлії Тимошенко спрямованих на подолання існуючих проблем на селі є певний позитив.

Журналістам так і не повідомили, - зростає, чи зменшується борг перед селянами Одещини після зміни регіональної влади. Працівникам ЗМІ було цікаво дізнатися про реальну тенденцію у цьому питанні.

Іван Чербаджи більше говорив про досягнення. За його словами, 18 районів області вже приступили до збирання зернових і зернобобових культур. Відстають лише вісім північних районів.

Народний депутат України Юрій Діденко вважає, що політика руйнації українського села має свої сумні наслідки, зокрема, і на Одещині.

Працівники ЗМІ
Юрій Діденко: „Особливо ця тенденція мала місце під час української незалежності і за часів президентства Леоніда Кучми. Нова влада пожинає плоди стану, який був закладений протягом минулого десятиліття. Нині головним завданням є відродження українського села, де майже не лишилося молоді. Ще кілька років тому я говорив, що якщо 20 років тому до сільських шкіл у перший клас приходили 50 – 100 дітей, нині рідко можемо бачити від 5 до 15 учнів. Зрозуміло, що українське село вимирає. Україна матиме проблеми зі збиранням врожаю, бо на селі немає кому працювати. Особливі проблеми виникатимуть під час збиранню буряка, соняшник.”

Юрій Діденко вважає, що „держава має повернутися обличчям до села, створити належні умови для його мешканців”.

Не зайвим буде сказати, що кореспонденту радіо „Свобода” було не легко потрапити на прес конференцію заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Івана Чербаджи. Посвідчення журналіста не мало жодного впливу на працівника міліції, який стоїть у якості охоронця біля входу до державної установи.

„Вам призначали час?” – запитував правоохоронець у працівників ЗМІ. Пояснення, що на прес конференції запрошують, а не „призначають” не мало на нього жодного впливу. Він весь час розповідав про відомий лише йому список журналістів, які „мають право входити до будинку Одеської обласної державної адміністрації”.
XS
SM
MD
LG