Доступність посилання

ТОП новини

Одеса – консульська столиця України.


Петро Каландирець

Дружня зустріч у мерії Одеси
30 квітня з мером Одеси мали зустріч з керівники консульських установ Росії, Болгарії, Греції, Латвії, Грузії, Польщі, Туреччини, Румунії, Італії та Південно Африканської республіки, які постійно працюють у причорноморському місті.

Представник консульства Міністерства закордонних справ України в Одесі Юрій Вербицький назвав проведену зустріч „вдалою і конструктивною. Вона має всі підстави сприяти співробітництву консульських представництв Одеси з міською владою”.

За словами Юрія Вербицького, останнім часом до Одеса привертає до себе увагу інвесторів багатьох країн світу. У причорноморському місті можуть з’явитися консульства ще кількох країн. Ведуться, зокрема, переговори про відкриття консульської установи Китайської Народної Республіки.

„Я думаю, що це не кінець цього процесу. Одеса заслуговує на увагу з боку інших країн. Консульською столицею України Одесу можна назвати вже впевнено. У інших містах немає такої кількості консульських установ”, сказав представник консульства Міністерства закордонних справ України в Одесі Юрій Вербицький.

З конкретними пропозиціями про співпрацю прийшла до мерії і Почесний Консул Південно Африканської республіки Лариса Поплавська. Інвестори з ПАР вже висловили готовність інвестувати гроші у будівництво парогазової електростанції у райцентрі Ізмаїл, Одеської області. Кілька проектів пов”язані і з Одесою. Вони стосуються будівництва міжнародного аеропорту „Одеса” та сучасного заводу для очищення води. У середині липня поточного року в Україну мають завітати інвестори з ПАР, які представлять всі проекти для розгляду міській владі Одеси.

Генеральний консул Польщі в Одесі Анджей Собчак вважає, що у Одеси є багато можливостей для співпраці з польськими інвесторами.

„Особливо для Одеси був би корисним польський досвід будівництва заводів, які покликані очищати воду, яка потрапляє до моря. Маємо спільними зусиллями зробити все можливе щоби Чорне море стало чистим. Є пропозиції і щодо експлуатації швидкісних трамваїв, які дозволили б одеситам за досить короткий час пересуватися з одного у інший кінець міста, об’єднали б Одесу, Іллічівськ і містечко Южний”, сказав пан Собчак.

Дружня зустріч у мерії Одеси
Генконсул Польщі в Одесі вважає за необхідне далі розвивати двосторонні культурні та наукові зв’язки, туризм. Є плани відкриття при Одеському національному університеті імені Мечнікова Центру польської мови і літератури.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц, на проведеній зустрічі, висловив готовність створити найбільш сприятливі умови для роботи іноземних інвесторів в українському причорноморському місті.

Нині Одеса має 26 міст-побратимів і 12 міст-партнерів у багатьох країнах світу. Мер міста наголосив, що зробить все можливе для розвитку і активізації співпраці у повному обсязі. „Ми хочемо використати можливості Одеси як туристичного міста і центру відпочинку. Ще у 90-ті роки планувалося винести промислові підприємства з приморської зони. Гадаємо, що ця програма буде продовжена і негативний вплив на море деяких підприємств буде припинений”, сказав Едуард Гурвіц.

Серед першочергових завдань мер Одеси назвав „будівництво міжнародного аеропорту, покращення міської інфраструктури (яка нині є у складному становищі), будівництво нової електростанції, оновлення теплових мереж та водоканалу”.

Передбачається, що на реалізацію цих планів частково будуть спрямовані кошти муніципальної позики, яку планується випустити терміном на три роки. Принципова згода на це з боку Міністерства фінансів вже одержана. На 15 липня запланована чергова сесія Одеської міської Ради, на якій депутати, як переконані у мерії, затвердять ці плани.
XS
SM
MD
LG