Доступність посилання

ТОП новини

Роман Зварич про рішення Шевченківського райсуду з приводу реєстрації “ПОРИ”.


Василь Зілгалов

Київ, 30 червня 2005 року.

Василь Зілгалов

Пане Зварич, як Ви прокоментуєте рішення Шевченківського райсуду з приводу реєстрації “ПОРИ” заднім числом?


Роман Зварич

По-перше, це не Шевченківського, а Печерського, якщо я не помиляюся. Але це вже не важно.

Хотів би нагадати маленьку передісторію. Якщо пам’ятаєте, то відмова у реєстрації політичної партії “ПОРА” полягала в тому, що документація, яка була подана не відповідала закону України. Для прикладу важко було провести перевірку осіб, які подають населений пункт, якого в природі немає.

За третьою спробою все ж таки вдалося підтвердити належний правовий рівень поданої документації. Мінюст прийняв рішення про реєстрацію цієї політичної партії.

Тепер те, що було за кулісами самого суду. Я не приховував того факту, що я дуже хотів зареєструвати партію “ПОРА”, але хотів зробити у відповідності, як я тільки і вмію це робити, до закону.

Тому знову ж таки нагадаю, що домовленість, яка була досягнута між мною особисто та представниками “ПОРИ” полягали в тому, що якщо буде належна документація щодо правового рівня, то мало того, що я зареєструю “ПОРУ”, але буду готовий визнати законність самої скарги, яка подається до суду в частині, що стосується дати реєстрації.

Так і було. В позовних вимогах скарги, які подали представники “ПОРИ” були внесені відповідні зміни, що дало можливість Мінюсту за моїм дорученням визнати законність вимог щодо дати реєстрації.

Наше цивільно-процесуальне законодавство таке, що у випадку, коли відповідач визнає законність вимог суд немає іншого виходу, аніж винести схвальне рішення, тобто таке, яке задовольняє вимоги скаржника, що і було зроблено.

Таким чином ми фактично відкрили двері для того, щоб абсолютно у строгій відповідності до закону могли не тільки зареєструвати партію “ПОРА”, але і зареєструвати її “заднім” числом.

Василь Зілгалов

Це можна по закону заднім числом?

Роман Зварич

Я в лапках кажу “заднім” числом. Ми зобов’язані на даному етапі виконувати рішення суду, що ми і зробимо. Як свідченням того, що я не мав жодного упередження до “ПОРИ”, то Мінюст за моїм дорученням відмовиться від подання апеляційної скарги. Тобто ми будемо виконувати рішення суду тільки тоді, коли воно належним порядком до нас поступить.

Василь Зілгалов

Пане Зварич, але є вже коментарі, що це вже телефонне право подіяло.

Роман Зварич

Я хочу в черговий раз сказати якраз мою принципову позицію. Ніколи за жодних умов не буде ні одного телефонного дзвінка з боку ані міністра, ані з боку будь-якого іншого керівника в складі Мінюсту. Якщо я тільки про такий факт довідаюся, то ця особа буде звільнена без жодних пояснень. Я абсолютно різко проти таких речей виступаю. Я ще ні разу не спілкувався з жодним суддею, який вів якусь справу, про суть якої я знав. Ні разу такого не було.

Це не означає, що я для прикладу не буду спілкуватись з головою ВСУ чи з головою ВГСУ, але виключно в методологічних загально концептуальних вимірах. Я ніколи не буду говорити з суддями про якісь конкретні справи.

Василь Зілгалов

Але кажуть сьогодні спостерігачі, що це могли б просто потелефонувати люди дуже високого ґатунку, які бажають участі “ПОРИ” у виборах.

Роман Зварич

Хто саме? Якщо такі факти мали місце, то я хотів би сказати, що такі діяння відповідним чином кваліфікуються КК України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG