Доступність посилання

ТОП новини

Чим парламент збирається допомогти селу наступного року.


Влада Саюк

Київ, 1 липня 2005 - У програмі ми часто піднімаємо питання проблем села. Це питання турбує і народних депутатів. Для того, щоб покращити ситуацію на селі в бюджеті наступного року передбачать більше коштів. Про це сказала заступник голови парламентського бюджетного комітету Людмила Супрун. Вона твердить, що офіційно фінансування сільського господарства збільшилося, проте 80% усіх грошей пішло на виплати пенсій. Відтак вже наступного року депутати планують виділити понад 3 мільярди гривень на реконструкцію та будівництво шкіл, лікарень, клубів на селі та ремонт доріг.

Спікер Верховної ради Володимир Литвин переконаний за останні десять років по селу завдано нищівного удару. Цей удар можна порівняти лише з голодомором та колективізацією. Проте Литвин зазначає, є ще час для того, щоб усе виправити.

Володимир Литвин

Ситуація на селі стає ще більш запутаною та незрозумілою, чим більше ми говоримо про реформи. Якщо нічого не виходить, то ми починаємо проголошувати перетворення. На моє переконання, фактично нанесено другий потужний удар по генетичному коду українства, я маю на увазі по селу, після голодомору і колективізації внаслідок того, що ми намагалися зробити на селі. Війна в розрахунок не йде.

Влада Саюк

Олександр Боровик, голова союзу сільгосппідприємців каже, одна з найбільших проблем села на сьогодні це уряди, які щороку змінюються. Кожен уряд протягом кількох місяців розробляє власну програму розвитку села, яка звісно ж відрізняється від попередньої, потім ще кілька місяців працюють над її впровадженням, а потім приходить новий уряд і все починається з початку. Олександр Боровик твердить, що потрібно нарешті дати селянам працювати самостійно, якщо ніхто не хоче їм допомагати.

Олександр Боровик

Сільське господарство втрачало кожен рік до 10-12 млрд. оборотних коштів. Потреби розробки і прийняття системного довгострокового закону розвитку сільського господарського виробництва не менше, ніж на 15 років, який би визначив всі напрямки стратегії і тактики виробництва і ринків збуту продукції, не піддавався б різним політичним коливанням та гарантував стабільну роботу кадрів.

Необхідно відмовитись від незрозумілих програм. Кожен рік міняються уряди і кожен уряд створює програми. Не встигають взнати, що там закладено і вже уряд міняється, і така система продовжується на сьогоднішній день.

Влада Саюк

Говорив Олександр Боровик, а Людмила Супрун заступник голови бюджетного комітету переконує, що вже наступного року ситуація може змінитися. Вона твердить, що комітет зовсім по іншому пропонує підійти до формування місцевих бюджетів. Вони отримають гроші на розвиток. До того ж парламентарі планують передбачити понад три мільярди гривень на відновлення шкіл, медичних закладів та клубів на селі.

Людмила Супрун

США подолали кризу 1933 року завдяки тому, що на 5 років без відсотків надали кредитування для своїх фермерів тільки на умові, що через 5 років вони будуть повертати без відсотків кошти. Чи може сьогодні Україна забезпечити такі умови для формування системи фінансування села? Може і повинна, але для цього потрібна політична воля. Ми аналізували в бюджетному комітеті скільки нам необхідно для того, щоб добудувати і більш-менш привести в порядок тільки школи на селі, без лікарень, без клубів – 2 млрд. гривень. Чи є такі гроші в бюджеті? Є.

Влада Саюк

Людмила Супрун переконана, що пропозиції народних депутатів, які вже закладені в бюджетну резолюцію на наступний рік, будуть враховані урядом. Вона твердить це може стати першим кроком до відродження селі. Проте якщо цього не зробити все зараз, каже пані Супрун, то село доведеться не відроджувати, а рятувати і створювати усю інфраструктуру заново.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG