Доступність посилання

ТОП новини

Після зміни влади в Одеській області відчутних змін не сталося…


Петро Каландирець


Одеса, 1 липня 2005 - Це констатують у підсумковому документі учасники проведеного 1 липня виїзного засідання парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Захід протягом дня тривав, за участю керівників і працівників силових структур, у приміщенні Одеської обласної державної адміністрації. Міську владу на засіданні представляв перший заступник Одеського міського голови Анатолій Ворохаєв.

Кримінальна ситуація в Одесі привертає до себе особливу увагу державного керівництва України. Це було викликано хвилею жорстоких вбивств політиків, підприємців, лідерів організованих злочинних груп наприкінці 90 –х років. Це був черговий перерозподіл впливу кримінальних груп, які прагнули захопити дедалі більші території під контроль. Правоохоронні органи і попередня міська влада були неспроможними протидіяти цим злочинним проявам і утримувати спокій в Одесі. Пік насильницьких злочинів стався у часи коли обласне управління МВС очолював Іван Григоренко.

На фоні кримінальних злочинів особливо виділяється масштабні зловживання у економіці, перерозподіл майна на користь представників державних і кримінальних структур. Лише протягом 2004 року контрольно-ревізійною службою при перевірці об’єктів різних форм власності виявлені нецільові витрати і нестача коштів, матеріальних цінностей на загальну суму близько 20 мільйонів гривен.

Ситуація в Одеській області така, що нинішня організована злочинність міцно пов’язана з державними службовцями, працівниками правоохоронних органів. Вони діють спільно і, за словами голови Одеської облдержадміністрації Василя Цушка, криміналітет у своїх кроках навіть випереджає правоохоронців.

За словами Василя Цушка, негативно впливає на криміногенну ситуацію в регіоні її прикордонний статус. „Відчутною є неврегульованість придністровського питання. Існування невизнаної ПМР ускладнює діяльність правоохоронних органів. Придністров’я стало своєрідною чорною діркою, через яку здійснюється масштабна контрабанда різноманітних товарів, зброї, наркотиків, перевезення нелегальних мігрантів. Крім цього, організовані злочинні угруповання у ПМР діють за активної підтримки окремих керівників правоохоронних органів і вищих посадових осіб невизнаної республіки”, - сказав у своєму виступі Голова обласної державної адміністрації Василь Цушко.

Секретар парламентського комітету, народний депутат України Микола Карнаух повідомив присутнім, що напередодні виїзного засідання в Одесі побувала робоча група, яка вивчала стан справ щодо боротьби з корупцією і організованою злочинністю. Члени цієї групи дійшли висновку, що мешканці регіону не відчули позитивних зрушень у боротьбі з оргзлочинністю.


Микола Карнаух: „Організовані злочинні угруповання далі функціонують, маючи вплив. Ті хто з ними має боротися імітують цю боротьбу виходячи з двох обставин: не здатні професійно і не бажають виконувати покладені на них професійні обов’язки. Такого бути не повинно і не буде. З виступів керівників правоохоронних органів я не побачив повного розуміння картини боротьби і шляхів взаємодії. Це все носить поверховий характер. Прокурор області і Голова обласної державної адміністрації мають діяти більш ефективно, рішуче і результативно. На заваді є зв’язки і комерційні інтереси. У якості прикладу я хочу запитати, що заважало Одеській обласній адміністрації, коли вона своїм розпорядженням №826 А від 14 листопада 2002 року передала пам’ятник архітектури (будинок №12 на провулку Чайковського в Одесі) під будівництво готельного комплексу для товариства „Тарган”. Я знаю, що нині слідчим управлінням УМВС заходи проводяться”.

Микола Карнаух оцінив роботу всіх правоохоронних органів і органів державної влади на Одещині як „незадовільну, що не відповідає вимогам сьогодення”.

Особливу увагу члени парламентського комітету приділили наслідкам діяльності колишнього Одеського міського голови Руслана Боделана. Мова йшла про незаконне виділення земельних ділянок, відверте розбазарювання державного комунального майна, знищення санаторно-курортного комплексу на Чорноморському узбережжі, незаконне вилучення земель рекреаційного призначення і передача їх у безоплатне користування посадовим особам завдало державі збитків на сотні мільйонів гривень. Ухвалення одноосібних рішень, підписання розпоряджень про виділення окремим чиновникам квартир всупереч встановленому Законом порядку мало для місцевої громади тяжкі наслідки.

Голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимир Стретович вважає, що колишній Одеський міський голова Руслан Боделан буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Володимир Стретович: „Він спокійно нині почуває себе у Москві і думає, що він там у безпеці. Але, розслідування триває і сьогодні вже зібрано достатньо матеріалів. Коли прокурор підпише обвинувачення відносно нього – Інтерпол включиться до роботи на території Росії щоби його доставити в Україну. Я не думаю, що це буде повторення схеми з Ігорем Бакаєм. Можливо, що і Руслан Боделан сьогодні робить все можливе щоби отримати паспорт громадянина Росії. Це цілком може призвести до напруги у взаєминах України і Росії. Я не думаю, що Росія у цьому зацікавлена”.

Як зазначив далі Володимир Стретович, протягом останніх років комітетом проводилися перевірки законності використання земель рекреаційного і оздоровчого призначення на узбережжі Одеської області і міста Одеси. Результати цих перевірок свідчать, що колишнім керівництвом Одеської міськради, при повній бездіяльності правоохоронних і контролюючих органів, проводилася політика спрямована на незаконну зміну цільового призначення цих земель для передачі чи продажу їх у приватну власність службовцям міліції, суду та інших органів державної влади під будівництво приватного житла.

За відпрацьованими схемами в Одесі були ліквідовані відомі оздоровчі комплекси, санаторії, пансіонами, будинки відпочинку.

Станом на січень 1992 року на території Одеси працювали 37 оздоровчих комплексів. 1 липня 2005 року залишилося лише дев’ять.

Тим часом, правоохоронні органи області далі звітують про кількість розкритих злочинів, знешкоджених організованих груп, про покращення своєї роботи. На думку учасників засідання в Одесі, це свідчить про подальше продовження загальнодержавної тенденції щорічної погоні за збільшенням статистичних показників на тлі не вирішених проблем. Наголошено, що робота головного відділу з боротьби з корупцією і оргзлочинністю обласного управління СБУ не витримує жодної критики. За матеріалами спец підрозділу, у 2004 році в Одеській області порушені і направлені дві кримінальні справи щодо організованих злочинних груп. У поточному році не виявлено жодної. Парламентський комітет дав згоду на звільнення начальника головного відділу з боротьби з корупцією і оргзлочинністю обласного управління СБУ пана Шукаєва з займаної посади за „численні недоліки у роботі”.

Учасники парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією, серед іншого, назвали діяльність правоохоронних органів в Одеській області протягом першого півріччя 2005 року – такою, що не зазнала значних позитивних зрушень і є недостатньою.

Запропоновано посилити і роботу Одеського обласного апеляційного суду. Голові Одеської обласної державної адміністрації Василю Цушку вказано на недостатню організацію роботи по координації роботи правоохоронних органів та забезпечення виконання ними законів, Указів Президента та постанов уряду в сфері боротьби з оргзлочинністю. Міністру внутрішніх справ України запропоновано розглянути питання про доцільність подальшого перебування на посаді першого заступника начальник УМВС України в Одеській області Івана Пастушка у зв’язку з його позицією щодо протидії виконання вимог закону.

Невдоволення діяльністю правоохоронних органів щодо боротьби з корупцією висловив і позаштатний науковий радник парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Шишкін.

На його думку, на заваді цьому є невирішені кадрові питання.


„Багато тих до кого народ, під час помаранчевої революції, висловлював претензії – залишаються на займаних посадах. Таким чином, чи будуть боротися з корупцією самі ж корупціонери? Є питання. Президент має застосувати владні повноваження”, - вважає Віктор Шишкін.

На виїзному засіданні мова йшла і про проблеми з розглядом „справи банди Маріянчука”. Про це говорив і Голова парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимир Стретович. Він, серед іншого, наголосив, що за наявною у Комітеті інформацією, з липня 2001 року апеляційний суд Одеської області розглядає кримінальну справу щодо обвинувачення Маріянчука та інших осіб у вчиненні бандитизму, навмисних вбивств та інших тяжких злочинів.

„З метою уникнення від кримінальної відповідальності членів банди частину свідків у цій справі вбили під час судового розгляду справи, а частина зникла і їхнє місце перебування дотепер не відоме. Не дивлячись на це апеляційний суд Одеської області не вживав передбачених всіх Законом заходів для прискорення закінчення розгляду справи та винесення законного рішення. Розгляд справи зволікався. Деякі епізоди виділяли у окреме впровадження, а стосовно окремих обвинувачених винесені вироки, які їх виправдовують. Прокурор області вніс протест на ухвалу суду про виділення деяких епізодів у окреме впровадження та вироку суду 22 вересня 2004 року, однак до вжиття Комітетом відповідних заходів апеляційним судом кримінальна справа шість місяців для розгляду у Верховний суд не направлялася. Комітет був змушений направляти лист голові Верховного Суду, з метою забезпечення об’єктивного розгляду справи”, - повідомив Володимир Стретович.

Він закликав Голову Одеського обласного апеляційного суду Анатолія Луняченка „покаятися, бо гріхів одеська судова машина, за час вашого керування, наробила надзвичайно багато...”
XS
SM
MD
LG