Доступність посилання

ТОП новини

Колишня міська влада Одеси продала навіть приміщення житлово-комунальних управлінь...


Петро Каландирець

Одеса, 4 липня 2005 - Житлово-комунальна реформа, про яку так багато говорив колишній Одеський міський голова Руслан Боделан, виявилася фікцією. Про це заявив 04 липня, під час своєї першої зустрічі з журналістами, начальник управління житлово-комунального господарства Одеського міськвиконкому Микола Рубля.

У структурі житлово-комунального господарства нині працює приблизно 4500 робітників і функціонують 16 дирекцій єдиного замовника, 40 приватних підприємств, які займаються експлуатацією житла і 72 дільниці. Микола Рубля, наголосив, що повернувшись через шість з половиною років на посаду начальника управління житлово-комунального господарства, він переконався, що попередня міська влада багато говорила про реформу, але конкретних дій не було.

„Одесу називали флагманом реформи житлово-комунального господарства. Будь яка реформа має бути на благо одеситів. Лише так. Якщо це на шкоду людям – це не реформа. Коли в Одесі виступали за формування дирекцій єдиного замовника – у російській столиці відмовилися від них. Рапортували про ринкові відносини у системі ЖКГ, про прихід нових приватних фірм. Насправді, нових фірм є шість чи сім, всі інші – це колишні житлово-комунальні управління. Але жодних змін у роботі так званих „нових структур” не сталося...”,- повідомив Микола Рубля.

За його словами, особливо відчуває нова влада нестаток фінансування на потреби житлово-комунального господарства. На капітальний ремонт житлового фонду у сформованому попередньою міською владою бюджеті були передбачені лише 8 мільйонів гривень (за умови, що бюджет нині сягнув 800 мільйонів). 4 мільйони гривень проходить через управління житлово-комунального господарства і ще чотири через райдержадміністрації. Було передбачено, що 70 % фінансування на ці потреби мають надходити за рахунок бюджету наповнення. І це за умови, що щонайменше 10 % коштів від бюджету має бути спрямованими на капітальний ремонт житлового фонду.

Як наслідок, критична ситуація нині виникла у ліфтовому господарстві Одеси. Майже 220 ліфтів нині стоїть, 120 вичерпали свій моторесурс. Нова міська влада прагне вирішити наявні проблеми. Ця робота вже розпочалася. Ведуться переговори про кредит у розмірі 30 мільйонів гривень, який дозволить вирішити проблеми, пов”язані з ремонтом дахів, сантехнічних мереж і обладнання.

Микола Рубля визначив три головних напрямки діяльності житлово-комунального господарства Одеси: ліфтове господарство, ремонт дахів та міжквартальних проїздів, стан яких є катастрофічним. Особливої уваги потребує вирішення проблеми дефіциту фахових кадрів у житлово-комунальному господарстві Одеси.

Микола Рубля
„Сьогодні дуже багато працівників, які не знають що робити і як займатись експлуатацією житла, як працювати з людьми. Я, як керівник управління, поставив завдання: хочеш працювати – працюй, але виконуй покладені на тебе обов’язки професійно. У іншому разі, пиши заяву про звільнення. На заваді є той факт, що нині припинили практику будівництва службового житла, а працівники житлово-комунальних підприємств мають маленькі зарплати. Враження таке, що попередня міська влада робила все наче перед нищівною стихією. Прийшовши до приміщення житлово-комунального господарства, я довідався, що його вже продали. Руслан Боделан колись віддав його пану Запорожану, який продав його іншому підприємцю, а той третьому... Нині тривають суди. Справа начебто призупинена. Але впевненості немає. Сидиш, працюєш і не знаєш, хто завтра попросить тебе виселятися. Продані практично всі приміщення житлово-комунальних управлінь у різних районах Одеси, які мали пристойний вигляд”, - сказав Микола Рубля.

Начальник управління житлово-комунального господарства Одеського міськвиконкому переконаний, що якби спрямувати гроші, одержані за продану в часи керування Руслана Боделана землю і нерухомість, на будівництво житла для людей, які нині мешкають у аварійному фонді, три чи чотири роки тому Одеса вирішила б цю болючу проблему.

„На жаль, гроші були спрямовані на інші цілі, не на користь одеситам”.

Микола Рубля вважає, що тарифи на житлово-комунальні послуги в Одесі найближчим часом підвищувати не будуть. За його словами, міська влада робить все можливе для відновлення постачання гарячої води у помешкання одеситів. На заваді відсутність газу. Поважними боржниками тут є „Одестеплокомуненерго”, „Одесатеплоенерго” (35 – 40 мільйонів гривень).

Фактично вирішеною є в Одесі і проблема заборгованостей з виплати зарплати працівникам житлово-комунальних підприємств. Всі гроші, які надходять на рахунки дирекцій єдиного замовника, у першу чергу спрямовуються на покриття вже незначного боргу.
XS
SM
MD
LG