Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба навколо законопроектів у СОТ загострюється.


Влада Саюк

Київ, 4 липня 2005 - Сьогодні прем’єр-міністр Юлія Тимошенко намагалася домовитися з керівниками депутатських фракцій та груп, щоб завтра у сесійній залі вони таки ухвалили законопроекти, які допоможуть країні вступити до світової організації торгівлі.

Юлія Тимошенко розповіла, що була створена спеціальна група, в яку увійшли урядовці та депутати. Вона вже доопрацьовувала 18 законопроектів. І вже завтра їх потрібно ухвалити.

Частина керівників депутатських фракцій погодилися з прем’єром і задекларували свою готовність підтримувати закони. Проте голова верховної ради Володимир Литвин не вірить в те, що закони завтра ухвалять.

Сьогодні прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вирішила особисто відвідати засідання голів депутатських фракцій та груп. Вона намагалася зачарувати депутатів та переконати їх проголосувати за потрібні урядові 18 законів, які б полегшили країні вступ до світової організації торгівлі.

Цей сесійний тиждень є останнім перед великими майже двомісячними депутатськими канікулами. А вже в вересні, коли почнеться наступна сесія, депутати навряд чи зможуть проголосувати потрібні закони. Адже наближатимуться парламентські вибори.

А деякі з зазначених законопроектів передбачають, що країні доведеться поступитися інтересами власних виробників сільськогосподарської та іншої продукції. Народні обранці не захочуть ризикувати симпатіями виборців. Тому завтра для уряду - остання можливість переконати депутатів проголосувати.

Поки що підтримати урядові законопроекти схиляється кілька фракцій серед яких і СДПУ(О). Проте у ним свої додаткові вимоги до Кабінету Міністрів.

Леонід Кравчук

Я попросив Юлію Володимирівну, щоб вона на тих посадових осіб, які є народними депутатами і працюють на інших посадах, подала подання до Президента, щоб Президент в разі невиконання Конституції звільнив їх з посади, він має на це відповідне право. Наша умова – проголосувати.

Влада Саюк

Говорив голова фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук. Проте він вірить, завтра законопроекти ухвалять. Іншої думки дотримується соціаліст Микола Рудьковський.

Микола Рудьковський

Найбільш логічно було б поставити в пакеті ті закони, які не викликають заперечень. Мається на увазі те, що стосується СОТ, і те, що не насить суттєвого удару по українській економіці.

Ті закони, які впливають негативно на економічні стан, вони повинні бути вичленені з цього переліку. Є проблеми по деяких законах, які не можуть бути підтримані із точки зору національних інтересів.

Влада Саюк

Також не вірить у те, що набереться потрібних 226 голосів для ухвалення законопроектів, і спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Володимир Литвин

Ми домовилися, що я поставлю на розгляд це питання. А вже погодяться народні депутати чи ні, буде залежати від того, яку кількість голосів ми отримаємо за результатами голосування.

Але я переконаний, що потрібно ще раз буде уважно подивитися на цю проблему, оскільки є група законопроектів, які потрібно приймати у першому читанні, і є законопроекти, які вже підготовлені до другого читання.

Тут, я думаю, що не зовсім етично, я не кажу вже про правовий вимір, суміщати це в одному голосуванні.

Влада Саюк

Юлія Тимошенко, яка сьогодні три години за зачиненими дверима переконувала голів депутатських фракцій та груп, завтра планує прийти до Верховної Ради, щоб спробувати вплинути не депутатів.

Оглядачі зазначають, якщо закони не ухвалять завтра, то раніше, ніж наступної весни, після парламентських виборів, до них повертатися не варто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG