Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе спрощення українського візового режиму із США привабити американських туристів?


Сергій Куделя

Вашингтон, 4 липня 2005 - Вже чотири дні деякі громадяни США можуть відвідувати Україну без попереднього оформлення в’їздної візи. Указ про встановлення безвізового режиму для американських громадян президент України підписав напередодні Дня Незалежності США. Однак, згідно указу, української візи не потребуватимуть лише ті громадяни США, які вже відвідували Україну упродовж попередніх шести місяців. Водночас, для безвізової подорожі строк їхньої поїздки не повинен перевищувати 90 днів. Наскільки такі нововведення допоможуть привабити до України американських туристів?

Житель Вашингтона Брайан Андерсон відвідував Україну вже п’ять разів за останні шість років. Здебільшого він буває у Тернополі, де живе родина його дружини Юлії. Брайан каже, що отримання в’їздної візи до України завжди було для нього неприємною бюрократичною перешкодою. Адже громадяни США можуть вільно подорожувати більшістю держав світу, для яких заможні американські туристи – це завжди додаткові споживацькі інвестиції в економіку. Тому як високорозвинені держави ЄС, так і бідніші країни Латинської Америки максимально спрощують для американців умови в’їзду.

До останнього часу Україна все робила навпаки. Одноразова віза до України для американців коштує 100 доларів, а ціна багаторазової може сягнути 250 доларів. Як каже Брайан Андерсон, система оплати цієї суми також дуже незручна, оскільки ані готівка, ані банківські карти не приймаються для розрахунку. Цю суму необхідно оплатити спеціальним грошовим переказом. Середній термін оформлення візи в українському консульстві – дев’ять днів, а прискорений ( за додаткову оплату) - три дні. Для прикладу, в американському консульстві у Києві візи для українських громадян оформлюються за один день. Як пояснює Брайан Андерсон, усі ці фактори відштовхують американських туристів від України:

“Якщо вам потрібно заплатити 100 доларів для отримання візи в Україну, а в інші країни ви можете їхати безплатно, це складатиме десяту частину ціни за авіаквиток, та принаймі одну ніч проживання у готелі десь в Європі. Отже, для відвідин України вам потрібно скоротити подрож на один день та планувати поїздку задовго наперед, оскільки треба вислати паспорт в українське посольство. Тому навряд чи американці, подорожуючи Європою, хотіли б відвідати Україну на таких умовах”.

Іншою серйозною проблемою у подорожі до України Брайан Андерсон називає систему митного контролю. Відзначаючи покращення обслуговування на митниці у Києві, Брайан говорить, що від львівської митниці в нього залишилися найгірші спогади:

“Львівська митниця поводить себе дико порівняно з київською. Таке враження, що митники там керують усім аеропортом. Вони намагаються залякати тебе, тільки ти починаєш проходити митний контроль. Зійшовши з літака, ти опиняєшся у маленькій кімнаті, де сидить митник, і складається враження, що ти взагалі можеш не потрапити у країну. Мені нічого не пояснили англійською, все було українською. І тобі не дозволено говорити з людьми, які тебе зустрічають, – вони десь за стіною. І вони намагаються продати тобі медичне страхування та ще щось. І в мене з’явилося відчуття, що мене хочуть просто надурити, щоб зібрати гроші. В мене є власне американське страхування для будь-якої держави світу, але митник вимагав від мене готівку прямо там на місці. І хтозна, куди підуть ці гроші”.

Водночас, на думку Брайана Андерсона, указ президента України про спрощення візового режиму для громадян України - це важливий початок, однак недостатній для приваблення туристів зі США. Адже візу для в’їзду в Україну не поребуватимуть лише ті американські громадяни, які вже були там упродовж останніх шести місяців:

“Більшість туристів не будуть відвідувати ту ж саму країну знову і знову, тому це не вирішує проблему, на мою думку. Такий указ може спростити переїзди для тих, котрі мають там родину і їздять декілька разів на рік. Але навіть у цьому випадку більшість людей не можуть дозволити собі їздити в Україну двічі на рік тільки для того, щоб побачити родину. Отже, таке враження, що це нововведення розраховане лише на бізнесменів, які мають бізнес в Україні. Мені ж особисто це не допоможе”.

Брайан Андерсон зі своєю дружиною збирається відвідати Україну восени цього року. Але, оскільки він був там останній раз рік тому, треба буде знову проходити процедуру отримання української візи на загальних умовах. Брайан Андерсон каже, що сто доларів, які він буде вкотре змушений заплатити в українському консульстві у Вашингтоні, це сума, яка й надалі перешкоджатиме приїзду американських туристів до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG