Доступність посилання

ТОП новини

Семінар для франкомовних журналістів у Сербії.


Тарас Марусик

Київ, 1 червня 2005 - Сьогодні в найбільшому місті Воєводини, що в Сербії та Чорногорії, розпочався семінар, присвячений дотриманню засад толерантності в засобах масової інформації. До Нові Саду приїхали франкомовні журналісти з Македонії, Румунії, Албанії, Молдови, Боснії і Герцеґовини, Угорщини, Словаччини, Сербії і Чорногорії та України.

Цей семінар організували Міністерство закордонних справ Франції, посольство цієї країни в Сербії та Чорногорії і Міжнародна спілка франкомовної преси. Відкрив семінар посол Франції Юґ Перне. Він зазначив, що ніхто не має права давати будь-кому уроки, але досвідом, який кожен має, варто ділитися. На моє запитання, чому Франція організовує такі семінари, Юґ Перне відповів, що Воєводина – багатонаціональний край, і додав:

“Це важливо для нас, тому що весь цей європейський реґіон Балкан зазнав страшного воєнного лихоліття понад 10 років тому. Нам здається, що саме журналісти можуть посприяти, з одного боку, зусиллям з примирення в колишній Югославії, а з іншого – зробити популярною ідею толерантности. Тому вибір цього реґіону правильний, як це було минулого року в Боснії”.

До речі, Юґ Перне був першим послом Франції в незалежній Україні, з грудня 1991 року по січень 1993 року. Саме тоді ми познайомилися в Києві. Як не дивно, він мене впізнав:

“І я дуже задоволений, що на цьому семінарі в Нові Саді зустрів людей, яких знав в Україні”.

У відкритті семінару взяв участь і міністр у справах національностей та з прав людини уряду Сербії та Чорногорії Расім Лалич. Про українців Воєводини він сказав:

“Хоч і йшлося про українську меншину, треба сказати, що вона взяла участь у демократичних процесах в нашій країні”.

Пан Лалич сказав також, що найбільшою в Сербії та Чорногорії національною меншиною є угорці. Українців небагато, приблизно 5 тисяч.

Відповідаючи на моє запитання про недавню прес-конференцію в Києві представника Чорногорії про можливий вихід її з федерації, Расім Лалич повідомив, що на 2006 рік готується референдум з цього питання. Франції тему “Популяризація толерантності в засобах масової інформації”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG