Доступність посилання

ТОП новини

Президент Міжнародної спілки франкомовної преси Ерве Бурж на семінарі для франкомовних журналістів у Сербії.


Тарас Марусик

Київ, 2 червня 2005 - У місті Нові Саді триває семінар “Популяризація толерантності в засобах масової інформації”.

У виступах на семінарі неодноразово звучало, що війни, які відбувалися на території Югославії у першій половині 90-их років минулого століття, внесли багато ненависти в суспільство. Тому зараз на часі – процес примирення. Він буде довгим і залежить від трьох чинників: готовности політичної еліти; освітньо-виховної системи і засобів масової інформації.

“Я переконаний, - сказав міністр у справах національностей та з прав людини уряду Сербії та Чорногорії Расім Лалич, - що період війни у нас позаду”.

Вагу семінарові “Популяризація толерантности в засобах масової інформації” додав президент Міжнародної спілки франкомовної преси Ерве Бурж. Це відома у Франції людина, яка зробила блискучу кар’єру. 6 років він очолював Вищу раду радіо і телебачення Франції, був послом Франції в ЮНЕСКО, президентом Міжнародного французького радіо (RFI), а також президентом і генеральним директором приватного телеканалу TF1 і двох державних телеканалів: France 2 і France 3. Це, звичайно, не всі посади, які він займав упродовж своєї кар’єри, але свій багатющий досвід він виклав у цікавому виступі “Франкомовність як вектор культурного розмаїття”.

“Мій досвід, - сказав Ерве Бурж, - свідчить, що гарні люди перетворюються іноді на вовків”.

Проблема толерантности не нова. Ерве Бурж навів слова прем’єр-міністра Франції 30-их років минулого століття Едуара Ерйо, який сказав буквально таке:

“Що стосується толерантности, то для цього існують будинки терпимости”.

До речі, Едуар Ерйо, який таким чином відіслав інтерв’юера до публічного будинку, в 1933 році на запрошення Сталіна приїхав в Україну, де для нього спорудили щось на кшталт “потьомкінських сіл”. Він так і не побачив голоду в Україні, і, повернувшись до Франції, всім розповідав – чутки про голодомор в Україні є брехнею.

Президент Міжнародної спілки франкомовної преси Ерве Бурж вважає, що сучасна цивілізація ввійшла в негативний процес, коли спостерігається диктатура електронних ЗМІ, зокрема телебачення. Жертвою стають друковані ЗМІ і, навіть, радіо. Телекартинка починає в сьогоднішньому світі визначати інформацію, маніпулювати нею. Цього треба остерігатися, тому що вона може спричинитися до значних збитків.

Вихід Ерве Бурж вбачає в усвідомленні серйозности цієї проблеми, у викриванні маніпуляцій за допомогою телекартинки. Він також переконаний, що треба починати зі шкіл, навчаючи дітей розрізняти маніпуляції. І, звичайно, не обійтися без відповідальности журналістів з демократичних країн. Вони не повинні миритися з цим різновидом диктатури, яким є телебачення і яке використовують в ультраліберальних країнах, але також і в диктаторських режимах.

Президент Міжнародної спілки франкомовної преси Ерве Бурж, відповідаючи на моє запитання, чи варто нарешті відкрити українські редакції Міжнародного французького радіо (RFI) та Євроньюс, відповів ствердно. Він переконаний, що рано чи пізно такі редакції будуть створені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG