Доступність посилання

ТОП новини

В Україні скоро буде Національне бюро протидії торгівлі людьми.


Сергій Собуцький

Руслана, Хельга Конрад (фото OSCE)
Київ, 5 липня 2005 - В Україні восени буде створене Національне бюро протидії торгівлі людьми. Про це повідомили учасники круглого столу, який сьогодні провели у Києві Міністерство молоді та спорту та Організація з безпеки і співробітництва в Європі. За підрахунками українського уряду, доходи злочинців від торгівлі людьми в Україні щороку становлять 8-12 мільярдів доларів – це третє місце за оборотом після торгівлі зброєю і наркотиками. А експерти кажуть, що Україна стала чемпіоном світу за кількістю жінок, які перебувають за кордоном у сексуальному рабстві.

Як зазначив міністр молоді та спорту Юрій Павленко, проблема торгівлі людьми залишається для України надзвичайно гострою. І це попри те, що з 2002 року в державі працює Комплексна програма щодо цього. Вона, за словами Юрія Павленка, безперечно, відіграла свою позитивну роль: Україна ратифікувала Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності, в державі введена кримінальна відповідальність за торгівлю людьми, при МВС працює спеціальний підрозділ, який опікується цією проблематикою. Але цього недостатньо. Уряд планує створити Національне бюро протидії торгівлі людьми. Як очікується, нова структура буде презентована у жовтні-листопаді нинішнього року. Щодо прорахунків нинішньої програми та про завдання Національного бюро протидії торгівлі людьми Юрій Павленко сказав:

“Вся робота була спрямована насамперед на реагування за тим, що відбувається, фактично повністю була відсутня перша складова – превентивна робота з питань протидії торгівлі людьми. Крім того, особлива увага буде приділятися реінтеграції потерпілих від торгівців людьми - не вистачає відповідних притулків, реабілітаційних центрів, недостатній рівень надання соціальних послуг людям, які постраждали. Крім того, майже поза увагою були діти та чоловіки – жертви трудової міграції”.

За словами міністра, при Національному бюро працюватимуть три національні координатори за напрямами: протидія торгівлі людьми; подолання насильства та дискримінації; утвердження гендерної рівності. Обсяг роботи значний, і Юрій Павленко передусім зараз переймається проблемою фінансування майбутньої організації. Адже, як він підкреслив, фактично створюється нова бюджетна структура.

Міжнародним досвідом готова поділитися з Україною Організація з безпеки та співпраці у Європі. За словами спеціального представника ОБСЄ Хельги Конрад, ця організація готова допомогти Україні як консультаціями, так і фінансуванням через донорські фундації.

“Мій візит до України має за мету підтримати уряд, щоб створити ефективний орган, систему, яка б протидіяла торгівлі людьми. Адже це складна і комплексна робота, яка включає і дії правоохоронних органів, і захист прав людини, і реінтеграцію в суспільстві, і роботу над поліпшенням законодавства. Через це вся ця робота має бути активно координована” .

На зустрічі з представницею Хельгою Конрад всіляку підтримку кампанії проти торгівлі людьми пообіцяла і відома українська співачка, переможниця пісенного конкурсу “Євробачення – 2004” Руслана.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG