Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбулися громадські дебати з обміну досвідом європейської інтеграції між представниками Словаччини, Польщі та України.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 5 липня 2005 - Словаччина та Польща, найближчі сусіди України, зацікавлені, щоб наша держава якомога швидше інтегрувалася до європейських структур. Про це представники цих двоїх країн заявили під час громадських дебатів, які відбулися в обласному центрі Прикарпаття. Обмін досвідом європейської інтеграції у формі громадських дебатів проводиться в Україні ще з початку цього року.

Івано-Франківщина – особливий реґіон України з точки зору європейських сусідів нашої держави. Про це неодноразово заявляли представники Словаччини та Польщі під час громадських дебатів щодо обміну досвідом європейської інтеграції, організованих в обласному центрі Прикарпаття. Івано-Франківщина – один з географічних та ментальних мостів, які ведуть Україну до Європи. Населення Прикарпаття згідно із соціологічними опитуваннями майже повністю підтримує ідею якнайшвидшого входження України до Європейського Союзу. Це підкреслив заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Дмитро Шлемко.

Він також заявив, що досвід Словаччини та Польщі щодо входження в європейські структури неоціненний для українців: “Є певні стандарти, за якими хоче жити кожна країна. І вона сама має право їх обирати. Так-от такі стандарти ми на сьогодні визначили чітко – це стандарти Європи”.

Представник Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики Алєксандр Дулєба відзначив, що, оскільки поки що не ухвалене політичне рішення щодо вступу України до Євросоюзу, буде вестися якомога активніша співпраця між державами на рівні громадських організацій для пришвидшення цього процесу. Його слова підтвердив Ян Хофмокл, представник польської робочої групи “Нова перспектива”. Учасники громадського обговорення наводили також численні приклади співпраці не лише в гуманітарній, але і в економічній сферах. Адже зараз лише на Івано-Франківщині успішно діють десятки спільних україно-польських та україно-словацьких підприємств.

Співпраця з Україною розглядається у Словаччині та Польщі як одна з найперспективніших у наступні роки. Андрій Бондаренко, керівник управління євроінтеграції та інвестицій обласної держадміністрації, повідомив, що на Прикарпатті розроблена реґіональна політика європейської інтеграції, яка доповнює відповідну національну програму. Учасники дебатів заявили, що в найближчі місяці буде проведено ще кілька аналогічних зустрічей для подальшого поглиблення міжнародної співпраці.
XS
SM
MD
LG