Доступність посилання

ТОП новини

Микола Томенко відповідає на закиди україністів.


Тарас Марусик


Київ, 5 липня 2005 - Минулого разу ведучий рубрики розповів про те, як на шостому Міжнародному конгресі україністів у Донецьку була розкритикована урядова політика у сфері культури і мови. Сьогодні маємо можливість почути і протилежну сторону - віце-прем''єр-міністра з гуманітарних питань України Миколу Томенка.

Нагадаю, що на відкритті конгресу президент Міжнародної асоціації україністів, професор історії Колумбійського університету з Нью-Йорка Марк фон Гаґен розкритикував віце-прем''єр-міністра України Миколу Томенка і міністерство культури, заявивши, що вони “бездіяльно спостерігають за розвалом української культури, а становище української мови в сучасних умовах продовжує залишатися слабким і нестабільним”.

Ось як відреагував на це Микола Томенко під час інтернет-конференції в Києві 1 липня, відповідаючи на моє запитання.

Микола Томенко

Я думаю, що пану Марку фон Гаґену погано видно зі США. Воно далекувато. Знаєте, коли ви з Америки дивитеся на українську культуру, дуже погано вона прочитується. Тому, якщо Ви хочете допомогти українській культурі, треба аналізувати її не з Філадельфії, а з Києва хоча б.

Все, що зроблено на цьому конгресі, і те,

що держава робить для того, щоб розвивати це, зроблено урядом. І якщо в нас є багато професійних любителів української мови та культури за бюджетні кошти, то я б хотів, щоб вони любили українську мову та культуру за власні кошти.

А бюджетні кошти, які ми виділяємо в цьому році на українську мову, культуру та книжки, будуть розподілятися не штатним любителям української мови, а будуть проведені конкурси нарешті, і кожна громадська організація, яка хоче щось розумне та вічне для української мови та культури зробити, зможе взяти участь в цьому конкурсі.

Бо ці фоліанти по 300-500 примірників, які видаються за бюджетні кошти, не розвивають українську мову і культуру.

Тарас Марусик

Микола Томенко не драматизує ситуації з національним радіопростором і не погоджується з думкою, що Україна його втратила, хоча визнає, що вона змінюється не так швидко, як хоче того уряд.

Однак, зазначив він, ФМ-радіостанції вже готові до змін, відповідно до умов ліцензії і вимог чинного законодавства.

Микола Томенко

В змістовному сенсі по цінностях ми повернемо в національний радіопростір, тобто цінності повернемо в цей простір. Тому що на сьогоднішній день навіть ті ФМ-радіостанції, які ще 3 місяці тому казали, що українська музика, українське слово, навіть українські новини – це не формат, вони вже трохи змінюють свою точку зору, і я радію з цього.

Ближчим часом 4 радіостанції запрошують мене на презентацію одного дуже просунутого проекту, розкрутки українських музикантів. Я піду на цю презентацію, ви тоді побачите, як вони тоді будуть активніше просувати українських молодих музикантів.

Я думаю, що справа зрушилася з мертвої точки, і те, що музичні канали (“О-ТV”, “М1”) активніше почали працювати. Я думаю, що ближчим часом наші українські зірки будуть абсолютно спокійно збирати на концерти в палац “Україна” повні аудиторії.
XS
SM
MD
LG