Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна Амністія y звіті про торгівлю зброєю з Африкою не виділяє окремо України.


Мар’яна Драч


Прага, 5 липня 2005 року - Міжнародна Амністія закликає Україну відмовитися від поставок зброї у гарячі точки, де брутально порушують права людини, але не звинувачує Київ у порушенні міжнародних норм. Про це кажуть радіо "Свобода" представники цієї відомої у світі міжнародної правозахисної організації, реагуючи на скандал, який виник в Україні довкола їхнього звіту. Ось уже кілька днів поспіль чільні політики в Києві – від голови Верховної ради до секретаря Ради національної безпеки й оборони - наголошують, що Україна дотримується усіх міжнародних угод щодо експорту зброї.

Про те, що Міжнародна Амністія збирається у вівторок оприлюднити деталі угод про те, як компанії з України, Чехії та Ізраїлю незаконно торгували з Африкою, обмінюючи зброю на діаманти, написала британська газета "Сандей Таймс". І ця публікація відразу стала інформаційною бомбою в Україні, яку раніше не раз звинувачували у спробах заробити на експорті зброї, всупереч міжнародним угодам. Тепер є деталі звіту Міжнародної Амністії про торгівлю зброєю з африканським континентом і є пояснення авторів. Говорить Браєн Вуд з секретаріату цієї міжнародної організації в Лондоні:

"Звіт торкається дуже багатьох держав і він не виділяє окремо Україну. Ба більше. Згадка про Україну є лише в одній примітці у звіті, який нараховує понад 70 сторінок".

Що ж це за примітка, яка мала такий розголос? За даними Міжнародної Амністії, шість років тому українська державна компанія "Укроборонсервіс" отримала півтора мільйона доларів як передоплату за поставки української зброї впродовж 2000-го року в Демократичну Республіку Конго. Це колишній Заїр. Розраховувалася фірма, яка займається видобутком діамантів (Miniere de Bakwanga). Таку інформацію здобули бельгійські правоохоронці, які стверджують, що загалом на закупки важкої зброї в Україні і Чехії через Демократична Республіка Конго витратила понад 20 мільйонів доларів. Торговців підозрюють у відмиванні грошей. Чи є докази злочину українців? Продовжує Браєн Вуд: "Міжнародна Амністія не звинувачує українську компанію у порушенні міжнародних санкцій й ембарго ООН на поставки зброї, бо інформація, яку ми маємо, стосується угоди 2000-го року. А ембарго ООН почало діяти на три роки пізніше - у 2003-му році".

До цього додамо, що ООН поширила заборону на поставку зброї на всю територію Демократичної Республіки Конго ще пізніше – у квітні цього року. І це ще не все. Браєн Вуд пояснює, що нині можна цілком законно продавати військову техніку урядовим частинам або тим, які перейшли на їхній бік, бо вважається, що це для самооборони.

І тут правозахисників непокоїть моральність такої торгівлі з державою, де впродовж останнього десятиліття триває найкривавіший конфлікт на планеті з часів Другої світової війни. За їхніми даними, з 1998-го року в Демократичній республіці Конго загинуло понад 4 мільйони людей. Міжнародна Амністія закликає світ, включно з Україною, утриматися від експорту зброї у держави, де триває громадянська війна, а підставою для цього називає Женевські конвенції та угоди з міжнародного гуманітарного права. Прикладом для України, на думку Браєна Вуда, має стати Канада і Норвегія та незабаром Європейський Союз, який збирається зобов''язати своїх членів відмовитися від збройного експорту у регіони, де є серйозний ризик того, що техніка буде використана для порушень прав людини і воєнних злочинів.

Як і для багатьох держав, які хочуть мати цивілізоване обличчя, це виклик для офіційного Києва. Адже, за словами секретаря Ради національної безпеки та оборони Петра Порошенка, в Африці є серйозні контракти, вигідні для Україні. На іншій шальці терезів – заяви офіційного Києва, що захист прав людини у світі – пріоритет нової влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG