Доступність посилання

ТОП новини

Хор із Каліфорнії співає українські пісні.


Леся Олійник

Київ, 6 липня 2005 - У ці дні в Україні перебуває жіночий хоровий ансамбль зі штату Каліфорнія. Впродовж 25 років цей колектив спеціалізується на пісенному фольклорі різних країн світу. Мета перебування хору в Україні – створення фольклорної опери за національними традиціями свята Івана Купала. Тому каліфорнійський колектив прибув до Львова та Києва саме в дні старовинного народного свята.

Щойно ви почули уривок із майстер-класу, який відома українська співачка Ніна Матвієнко, вокальне тріо “Золоті ключі” і фольклорний колектив “Древо” організували для жіночого хорового ансамблю зі штату Каліфорнія. Американським співачкам роздали ноти пісні з полтавського регіону “Ой, давно, давно в матінки була”. (Як сказала Ніна Матвієнко на Полтавщині особливо поширені жіночі хори). Для зручності, текст пісні був написаний латинським шрифтом і в американському виконанні прозвучав майже без акценту.

Назва каліфорнійського співочого ансамблю - “Кітка” - в перекладі з болгарської означає букет, і це відповідає особливості цього колективу. Річ у тім, що хор виник із представниць різних національностей. Як виявилося, співачки, котрі прибули в Україну, мають розмаїті коріння: їхні предки походять з України, Ірландії, Тайваню, Греції, Росії, Білорусії, Лівану, Ізріїлю, Шотландії.

Як розповіла співорганізатор україно-каліфорнійського проекту Мар’яна Садовська, за 25 років аматорський колектив переріс у професійний і вважається одним з кращих у Америці. В їхньому репертуарі фольклор багатьох народів світу. Якось почули записи Ніни Матвієнко і закохалися в українські пісні. Виник проект створення етно-опери на теми зі слов’янських легенд про русалок.

Кілька днів тому каліфорнійський Ансамбль побував під Києвом, в селах, де мешкають переселенці з Чорнобильської зони і які оберігають народні традиції русалчиних свят. Такі ж зустрічі відбулися у Львові і в західно-українських селах, де американські співачки навчалися мистецтву автентичного співу. Як каже пані Мар’яна, для американських співачок, які народилися в родинах емігрантів, образ русалки є символом непогамованої, дикої жіночої натури і водночас мотивом предків:

“На Україні русалки це є дух предків. І от обряди, пов’язані з русалками, це є обряди, пов’язані з поминанням предків. Ця наша вистава починає набувати так би мовити екологічного характеру. Питання води в світі, чистої води, є дуже актуальне. А те, що русальні пісні збереглися найбільше на Поліссі, тому Поліссі, яке знищене Чорнобилем, то я думаю, що це буде вистава про дух, який не тільки вигнаний, а який є просто отруєний. І питання - місце жінки в цьому”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG