Доступність посилання

ТОП новини

В Криму представлені нові глави райдержадміністрацій, 6 районів усе ще залишаються без керівників.


Володимир Притула

Симферополь, 7 липня 2005 - В Криму вчора і сьогодні прем’єр-міністр автономії та його заступники представили нових глав районних держадміністрацій. Проте, 6 районів півострова все ще залишаються без керівників.

Ми вже повідомляли, що 5 липня Президент України Віктор Ющенко своїм указом призначив 8 глав районних державних адміністрацій Кримськохї автономії. Про це учора повідомив кримський прем’єр Анатолій Матвієнко. Того ж дня він та його заступники представили активу районів кількох глав. Сьогодні такі ж процедури пройшли ще у низці районів, у тому числі – Бахчисарайському, де керівником районної держадміністрації став один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров. До цього він працював заступником голови Верховної Ради Криму і чи не єдиний з усіх новопризначених керівників, хто не мав заперечень з боку різношерстих “помаранчевих” політичних сил автономії.

Однак, різко проти виступили проросійські сили Криму. Під час церемонії представлення глави райдержадміністрації, в Бахчисараї пройшов невеликий пікет, організований Російською громадою району. Її голова Сергій Книрик заявив журналістам, що призначення Ільмі Умерова - це “щонайменше помилка". За його словами, більша частина населення Бахчисарайського району виступає проти Ільмі Умерова на посаді глави адміністрації. Проти цього призначення виступила і один з керівників кримської організації Республіканської партії України, депутат місцевого парламенту від Бахчисарайського району Галина Гржибовська, яка заявила журналістам, що Ільмі Умеров перетворить цей регіон в національний кримськотатарський район. Втім, новий керівник райдержадміністрації цим не дуже переймається. Він назвав ці твердження дурницями і заявив, що в районі реалізовуватиме політику президента Віктора Ющенка, яка передбачає забезпечення рівних прав усіх етнічних громад і всіх громадян.

За словами прем’єра Анатолія Матвієнка, днями президент затвердить ще 6 керівників районів автономії, серед яких має бути ще один кримський татарин і висуванець Меджлісу. Водночас прем’єр визнає, що формування виконавчої гілки влади в Криму затягнулося. Анатолій Матвієнко:

“Таким чином найближчим часом ми закриємо проблему вертикалі влади в Криму. Ми розуміємо, що на сьогодні кримська виконавча влада не працює ефективно, бо затягнулося це призначення. В цьому є і наша вина, але уряд не хотів ризикувати якістю”, - заявив глава кримського уряду Анатолій Матвієнко.

Президент Віктор Ющенко звільнив попередніх глав райдержадміністрацій в автономії понад два місяці тому. Сам процес підбору кадрів – через громадські та урядові комісії – викликав критику як з боку провладних, так і опозиційних сил. Серед новопризначених – переважно висуванці Народного Союзу “Наша Україна”, а також – представники Партії промисловців і підприємців України та один – уже згаданий член Меджлісу кримськотатарського народу.
XS
SM
MD
LG