Доступність посилання

ТОП новини

Одеса стає привабливою для інвесторів.


Петро Каландирець

Одеса, 8 липня 2005 - Управління інвестиційної політики Одеського міськвиконкому щодня докладає зусилля для залучення інвестицій у різноманітні галузі міського господарства. Ще у січні місяці поточного року Президент України Віктор Ющенко наголошував на тому, що в Україні таки буде утворена Рада інвесторів. За його словами, рішення Ради інвесторів „будуть першочерговими для розгляду урядом та усіма іншими державними органами влади”. Може, саме тому серед пріоритетних у нинішній мерії Одеси структур опинилося Управління інвестиційної політики.

Ірина Яроцька
Начальник Управління інвестиційної політики Одеського міськвиконкому Ірина Яроцька: „Говорити про величезні зміни за три місяці роботи ми не можемо, але можу стверджувати, що нинішній склад управління має радикально інший підхід до своєї роботи, ніж це робили наші попередники. Ми нині активно працюємо над різноманітними міськими інвестиційними проектами, які плануємо запропонувати учасникам найближчого засідання виконкому Одеської міської Ради”.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц під час зустрічей з підприємцями та бізнесменами з різних країн світу наголошує, що готовий створити у причорноморському місті найсприятливіші умови для роботи інвесторів. Саме цих принципів дотримуються і в управлінні інвестиційної політики. Перші результати роботи вже є. До Одеси вже нині їдуть чимало бізнесменів, які висловлюють безпосереднє зацікавлення у інвестуванні різноманітних міських програм.

Після візиту до Одеси поважної делегації, за словами Ірини Яроцької, Світовий Банк визнав це місто таким, де існує найбільш сприятливий інвестиційний клімат в Україні. Нині тривають переговори про реалізацію певних інвестиційних проектів, які пов’язані з розвитком міської інфраструктури. Мова йде про інвестування коштів Світового банку у структуру водопостачання. Щоправда, статися це може лише після визначення подальшої долі угоди, яка була підписана попереднім міським керівництвом, з фірмою „Інфокс”.

За словами Ірини Яроцької, „ виникає дуже багато запитань до цієї фірми, колишнього керівництва міськвиконкому, яке підписало цю угоду і депутатів, які проголосували на його підтримку на сесії міської Ради”.

В Одесі у квітні-травні поточного року вже працювала технічна місія Світового банку. 6-го та 7-го червня група працівників управління інвестиційної політики, управлінь економіки, житлово-комунального господарства та екології, на чолі з першим заступником голови Одеського міськвиконкому Анатолієм Ворохаєвим відвідали семінар, який у Києві (у приміщенні Кабінету міністрів України) проводив саме Світовий банк. За підсумками семінару та після завершення роботи технічної місії до управління інвестиційної політики міськвиконкому надійшло повідомлення, що найближчим часом Одесу має відвідати ще одна місія банку, яка має виробити остаточну позицію щодо можливих перспектив інвестування.

„Одеса надзвичайно потребує одержання такого кредиту”,- наполягає Ірина Яроцька.

Нарешті звернув увагу на Одесу і Європейський банк реконструкції і розвитку.

„На заваді була нестабільність, яка постійно панувала в Одесі до повернення у кабінет мера Едуарда Гурвіца та дезинформація, яка безсоромно поширювалася попередньою владою щодо долі муніципальної позики 1997 року”, - пояснила пані Яроцька.

Серед приіоритетних проектів, на реалізацію яких управління інвестиційної політики прагне залучити кошти, є ремонт міських автошляхів та міжквартальних проїздів, побудова в Одесі заводу з переробки сміття, вирішення проблеми з водоочисними спорудами, підтримка дітей-сиріт, оновлення міського громадського транспорту і таке інше.

У тендері на будівництво заводу з переробки сміття вже висловили готовність взяти участь інвестори зі Франції, Німеччини та Сполучених Штатів Америки. Про це, серед іншого, говорили і учасники бізнесового форуму, який був нещодавно проведений в Одесі за участю інвесторів з Німеччини.

В рамках загальноукраїнської програми „Майбутнє України - дітям”, міської програми „Діти-наша спільна турбота”, управління інвестиційної політики спільно зі службою у справах дітей Одеської міської ради планує провести організаційну роботу, спрямовану на залучення інвестиційних коштів на комплексне обладнання приміщень, - для створення в них необхідних умов для роботи з дітьми.

А з урахуванням євроінтеграційних процесів, декларованих державною владою в Україні, спільно з управлінням соціального захисту населення та праці, службою у справах дітей Одеської міської ради планується підготувати пропозиції із залучення інвесторів, програм міжнародної технічної допомоги та грантів, з метою пріоритетного фінансування міських соціальних і гуманітарних програм у причорноморському місті, відкриття на некомерційній основі дитячих будинків сімейного типу.

Соціальні інвестиційні проекти нині в Одесі називають серед першочергових.

Серед планів управління є і створення інформаційної бази „Інвестиційний портрет Одеси”, триває реконструкція Інтернет- сайту, на якому будуть представлені можливості причорноморського міста. До речі, силами управління інвестиційної політики вже виданий і англомовний буклет, присвячений Одесі. Його одержує кожен потенційний інвестор, який є гостем причорноморського міста.
XS
SM
MD
LG