Доступність посилання

ТОП новини

Американки українського походження особливі: заступник Держсекретаря США.


Сергій Кисельов

Київ, 8 липня 2005 - Від сьогоднішнього ранку багаторазова американська віза коштує для українців на 65 доларів дешевше, аніж вона коштувала іще вчора. Про це повідомив у Києві заступник державного секретаря США з європейських та євразійських справ Деніел Фрід. Він дав інтерв’ю журналістам із кількох ЗМІ.

Офіційно повідомлялося, що міжвідомча американська делегація на чолі з заступником Державного секретаря США з європейських та євразійських справ Деніелом Фрідом прибула в Україну, аби обговорити відносини між Києвом і Вашингтоном. Неофіційно експерти-міжнародники подейкували, буцімто візит високоповажного американського дипломата розпочинає серію, сказати б, „контрольних замірів” рівня розвитку демократії на українських теренах у світлі парламентської передвиборчої кампанії, котра де-факто вже розпочалася.

Деніел Фрід високо оцінив демократичні та економічні перетворення на шляху до євроінтеграції, які сталися в Україні упродовж останніх шести місяців. „Я гадаю, що це нелегко, і, думаю, уряд уже зрозумів, що це справді не є легким”, – зауважив американський дипломат і додав:

„Однак для уряду був дуже вдалим цей тиждень. І успіх ухвалення Верховною Радою законів, що стосуються вступу України до Світової організації торгівлі є успіхом не самого лише уряду, але й успіхом всієї України. Я побачив, що деякі депутати, які не є членами проурядових фракцій, також голосували за ці закони. Отже, вони голосували за добробут своєї країни”.

Ну думку пана Фріда, схвалення парламентом закону щодо інтелектуальної власності тепер прискорить підписання двосторонньої угоди між Києвом і Вашингтоном про надання доступу до ринку товарів і послуг. А, отже, пришвидшить вступ України до СОТ, визнання її країною з ринковою економікою та зняття поправки Джексона-Веника, що обмежує торгівлю.

На запитання ж про те, яке враження на американського гостя справили вчорашні та позавчорашні бійки в парламенті, він дипломатично відповів, що коли люди сперечаються, то завжди гарячкують. І навів приклад з американського життя, коли один конгресмен, доводячи свою правоту колезі, мало не забив його кийком. Щоправда, сталося це в дев’ятнадцятому столітті. Що ж до сварок у самому українському уряді, то, на думку Деніела Фріда, такі процеси відбуваються і в багатьох державах зі сталою демократією. Так що Україна не є в цьому унікальною – у Вашингтоні, за словами американського високопосадовця, журналіст зможе непогано заробляти собі на життя, коли писатиме лише про суперечки в американському уряді.

Відповідаючи на запитання про те, як ставиться пан Фрід до скарг нинішньої опозиції з приводу того, що влада вдається до політичних репресій, дипломат зауважив:

„Я чув звинувачення в політичних репресіях, які висуває владі опозиція. Але я не мав підтвердження з незалежних джерел. Разом з тим ми очікуємо, що в Україні наші партнери поважатимуть демократію. І я думаю, що український уряд це розуміє”.

Нещодавно Україна спростила візовий режим для деяких категорій американських громадян. Коли те саме зробить Вашингтон для українців?

Заступник Держсекретаря США повідомив, що кроки в бік полегшення процесу отримання українцями американських віз уже робляться. Від сьогодні вартість американської багаторазової візи зменшилась на 65 доларів. Тепер українські громадяни для поїздки в Америку платитимуть лише за візовий збір, який становить 100 доларів.

Крім цього, як з’ясували журналісти, у другого заступника державного секретаря США з європейських та євразійських справ Деніела Фріда, посла США в Україні Джона Гербста та президента України Віктора Ющенка є одна спільна особливість. Дружини кожного з них мають українське коріння.

Деніел Фрід: „Американці українського походження – вони мають особливу гордість щодо країни свого походження. І враховуючи те, що я одружений з американкою українського походження, мені особливо приємно перебувати тут. Поза сумнівом, американські жінки з українським корінням мають певні особливі властивості. Але тут я замовкаю” , – додав американський дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG