Доступність посилання

ТОП новини

"На жаль, Генеральний прокурор України зі мною не зв`язувався" - Мирослава Ґонґадзе


Мар’яна Драч

Мирослава Ґонґадзе
Прага, 9 липня 2005 – Генеральний прокурор України, який кілька разів відкладав візит до Сполучених Штатів, цього тижня приїхав до Вашингтона. Але постало запитання, для чого він летів за океан. Святослав Піскун раніше заявляв, що їде до Америки, щоб зустрітися з ключовим свідком у справі вбивства журналіста Ґонґадзе – колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченком. Як стало відомо радіо "Свобода," їхня зустріч опинилася під загрозою зриву. Що це означає і як це може вплинути на подальше розслідування злочину, який здобув славу найгучнішого в новітній історії України?

Як сказав радіо "Свобода" адвокат Миколи Мельниченка, у четвер під вечір з ним зв''язалися представники Генеральної прокуратури і повідомили, що Святослав Піскун хоче зустрітися з екс-майором у Вашингтоні в п''ятницю чи суботу. Але адвокат Мельиченка, який живе в штаті Нью-Йорк, а це на відстані близько 500 кілометрів від американської столиці, попросив організувати зустріч на початку наступного тижня. На цій зустрічі також мали бути представники міністерства юстиції Сполучених Штатів. Водночас з неофіційних джерел адвокат Мельниченка дізнався, що пан Піскун уже сьогодні збирається вилетіти до Києва, хоча раніше повідомляли, що візит Генерального прокурора до Америки триватиме до 15 липня.

Українські державні установи в суботу не працюють, тому перевірити цю інформацію ми не змогли. Щоб з''ясувати, що відбувається, ми зв''язалися зі вдовою журналіста Ґонґадзе – Мирославою, яка нині з дітьми живе у Сполучених Штатах.

У чому значення зустрічі Піскуна і Мельниченка для розслідування справи Ґонґадзе, адже дехто говорить, що екс-майор не має оригіналів записів саме у цій справі?

Мирослава Ґонґадзе

Наскільки я знаю і наскільки я розумію, Мельниченко має оригінали записів по справі Ґонґадзе і міністерство юстиції США також має оригінали записів по справі Ґонґадзе і принциповість цієї зустрічі в тому, щоб визначити дати спільної співпраці і проведення експертизи записів. Після проведення експертизи і доведення автентичності записів Мельниченко повинен дати свідчення. А в процесі проведення цієї експертизи він повинен надавати технічні пояснення.

Мар’яна Драч

Чи збирається сама Мирослава Ґонґадзе бачитися з Генеральним прокурором України?

Мирослава Ґонґадзе

На жаль, я не мала жодної інформації про те, що робить слідча група і що робить Генеральний прокурор тут. На мене, на жаль, ніхто ні від посольства, ні вже цієї слідчої групи, яка приїхала, не виходив.

Мар’яна Драч

Можуть бути різні пояснення, чому зустріч ключового свідка у справі Ґонгадзе і Генерального прокурора України опинилася під загрозою зриву. Найкритичніші такі: недорікуватість української сторони, яка не розуміє, що в Америці треба планувати зустрічі бодай на кілька днів наперед або ж свідоме намагання зірвати переговори. Припущення Мирослави Ґонґадзе.

Мирослава Ґонґадзе

Моє відчуття, що насправді зустріч намагалися зірвати. Всі ці останні матеріали, які друкуються проти Мельниченка...В мене таке враження, що це намагання дискредитувати Мельниченка або вивести його зі гри. Це було моє відчуття і воно зараз підтверджується, тому що насправді Генеральний прокурор нібито хоче зустрітися на словах, але на ділі я не бачу такої волі це зробити. І боюсь, що, повернувшись до Києва, Святослав Піскун заявить, що у зв''язку з тим, що Мельниченко не зміг, не захотів зустрітися, ми завершуємо цю справу, у нас немає достатньо доказів щодо замовників злочину і передаємо цю справу уже до суду.

Мар’яна Драч

Президент України висловлює сподівання, що справу передадуть до суду в липні. Cьогодні в Києві Віктор Ющенко сказав, що є великий прогрес: за останні три тижні є поступ у пошуку замовників вбивства. Як Ви оцінюєте ці слова?

Мирослава Ґонґадзе

Як я можу їх оцінювати, коли я не бачила матеріалів справи, не розмовляла зі слідчою групою і не розмовляла з Генеральним прокурором? Потерпілих не ставлять до жодного відома, що відбувається в процесі розслідування. Мене дуже турбує, що Віктор Ющенко робить такі заяви, бо це не справа президента- коментувати слідство. Це справа тільки правоохронних органів, і потім пізніше, коли справу буде передано до суду, будь-яка сторона( як сторона потерпілих так і сторона обвинувачених) може висунути претензії до політичного керівництва України і стверджувати, що це політичне замовлення. Особисто мене це дуже турбує і я не розумію, чому керівництво не розуміє, що це може просто пошкодити в подальшому вже в судовому процесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG