Доступність посилання

ТОП новини

Угорці найбільше полюбляють літні подорожі.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 липня 2005 – Переважна більшість угорців йде у літню відпустку в липні або серпні. На цю пору якраз припадає і пік близьких та далеких мандрів великої частини відпускників з Угорщини.

Нагадаю, що трудове законодавство в Угорщині діє таким чином, що молодші за віком працівники мають менші відпустки, ніж старші колеги. Тут, передусім, важить тривалість трудового стажу і вік людини. Наприклад, 50-річний угорець може відпочивати 30 і більше робочих днів щороку в той час, як робітник-початківець отримує хіба якихось два-три тижні. Та незважаючи на певні умовності трудового законодавства, ніхто поки що не оспорював його основні положення. Коли випадає відпустка, угорці зазвичай міркують над тим, як би краще її провести.

Найулюбенішими місцями відпочинку в Угорщині залишаються курортні зони узбережжя Балатону, як не дивно – столиця, а також мальовничі куточки середнього Задунав’я. За кордоном традиційно високим попитом серед угорців користуються подорожі в Хорватію, Румунію, Австрію та Італію.

Згідно з опитуваннями акціонерного товариства “Угорський туризм”, 53 відсотки респондентів заощаджують гроші на літні подорожі. Йдеться в основному про категорію угорців віком від 18 до 40 років, які мають відповідні матеріальні засоби для цього. 64 відсотки опитаних планують провести свої відпустки в Угорщині, 19 відсотків відпочиватимуть за кордоном, решта хоче провести вільний час у кількох місцях. Дві третини респондентів подорожують влітку і лише 9 відсотків відпочиватимуть восени. Пік сезону прогнозують на серпень: тоді за кордон відправиться 42 відсотки опитаних. Трохи менше людей – 33 відсотки – обрали для своїх подорожей липень.

Які суми знадобляться їм для літніх турів? А/Т “Угорський туризм” стверджує, що внутрішні подорожі обійдуться пересічному угорцю в 68 тис. 100 фор., це трохи більше, ніж 300 дол. Закордонна поїздка коштує приблизно одну тисячу доларів і більше в межах одного календарного тижня в тризірковому готелі з дворазовим харчуванням. Оскільки угорські туристи в основному полюбляють відпочивати в країнах Південної Європи, то щоденні кишенькові витрати, згідно з опитуванням, коливатимуться від 25 до 50 євро.

Під час літніх відпусток міські жителі планують відвідати своїх родичів на селі або відпочити десь у знайомих. У середньому пересічний угорець влітку проводить приблизно 5 ночей на Балатоні, трохи менше затримується на курортах Середнього Задунав’я – всього 3 ночі. За кордон звідси їдуть десь на тиждень. У кого є автомобіль, той вирушає своїм транспортом. Нині про це згадували 51 відсоток респондентів. Добре, якщо при цьому в машині сидить два водії. Це полегшує поїздку. Дуже багато угорців подорожують за кордон на туристичних автобусах, потягом (24 відсотки) і чимало – літаком (26 відсотків). Цікаво, що вирішальним при виборі місця відпочинку є власний досвід чи розповіді знайомих.
XS
SM
MD
LG