Доступність посилання

ТОП новини

Лондон продовжує жити в умовах “дуже високого” рівня терористичної загрози.


Василь Зілгалов

Прага, 11 липня 2005 – У понеділок представники Скотланд – Ярду заявили, що число загиблих від терактів у Лондоні 7 липня - 52 особи. І була категорично спростована інформація деяких ЗМІ про те, що ніби-то загинуло близько 70 осіб. Представник поліції Енді Троттер напередодні уточнив, що кількість жертв ще може зрости, але на незначну кількість. Одночасно триває дуже детальне розслідування причин терактів, у лондонської поліції існує дві головних версії щодо виконавців. Але ніяких реальних підтверджень цьому поки-що немає.

Кореспондент радіо “Свобода” в Лондоні зауважує, що понеділок розпочався в столиці, як звичайний робочий день кожного тижня. Вулиці заповнені людьми і транспортом, стало тепліше. Сотні тисяч туристів з насолодою підставляють обличчя літньому сонцю.

Але що стосується лондонського метро, то тут ситуація змінилася. У порівнянні з днями напередодні 7 липня, у понеділок 11 липня, підземки наполовину спорожніли і проблема місця в потязі в ці дні зникла. Разом з тим йде кропітка робота поліції, яка продовжує дуже прискіпливо вивчати місця трагічних подій, щоб не пропустити чогось важливого.

Представник сил безпеки Кріспін Блек заявив журналістам:

“На сьогодні існує дві версії щодо цих подій і обидві мають сенс. Одна з них та, що здійснили вибухи місцеві британські мусульмани, і ми знаємо, що це є головним болем для уряду. Але головною на цей момент є не ця теорія, основна версія серед аналітиків нині все вказує більше на те, що все це пов’язано більше з Північною Африкою”.

Блек також порівняв лондонські теракти з мадридськими і наголосив на зв’язку між ними. Тому то й яснішим стає наголос на Північний Африці. Бо про зв’язок цей уже чимало відомо іспанській поліції. Повідомляється також, що поліція отримала понад 1700 телефонних дзвінків від свідків терактів. Нині вивчається величезний відеоматеріал, сотні тисяч метрів відеострічок з тисяч відеокамер, встановлених свого часу на вулицях Лондона компанією СІ СІ ТІ ВІ.

Сьогодні британський прем’єр Тоні Блер висловив співчуття родинам загиблих і подякував лондонцям, всім хто не байдужий до трагічних подій 7 липня, за співчуття і допомогу. Британський глава також сказав:

“Це виглядає можливим, що атаку здійснили ісламські екстремісти з числа тих, хто в останні роки були причетні до багатьох невинних жертв в Мадриді, Балі, Саудівській Аравії, Росії, Кенії, Танзанії Пакистані, Ємені, Туреччині, Єгипті, Марокко і звичайно в Нью – Йорку 11 вересня та в інших країнах також”.

“Ми будемо переслідувати відповідальних за це і не лише виконавців, але й тих, хто організував ці злочини, всюди і не залишимо цього так, і наскільки можливо в рамках гуманності, віддамо їх правосуддю”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG