Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Зиновій Фрис

Прага, 9 липня 2005 року.

Аудіозапис програми:

Зиновій Фрис

Говорить радіо “свобода”!

Передача “Листи на Свободу”.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Вітаю всіх наших слухачів!

Слухачка

Пора прийняти закон про заборону КПУ.

Слухач

Хто верещить, що жив в Союзі гарно, той крав безкарно.

Слухачка

А народ то, то все знає, що це не репресії, а наведення порядку.

Слухач

ВР залишається прокомуністичною, просоціалістичною. Оговтались вони після виборів.

Слухачка

Прошкуратова Тамара з Різаком на пару лежала в ліжку прикованою до руки Різакової. “Я Різачка – ти Різак, не розділять нас ніяк”.

Слухач

В Україні паркани за час незалежності перетворили в 6-метрові стіни навколо хатинок Кравчука, Медведчука, Суркісів і близьких в свій час до тіла батька кучмізму кучмістів.

Слухач

На долю українського народу припав найбільш найтяжчий найстрашніший катаклізм – це комунізм.

Слухач

6 липня в ВР комуністи показали своє звіряче обличчя.

Слухач

То демократія, чи Бог-знає, що твориться. Як можна бандитам дозволити, от зараз чую в ВР по радіо, вакханалія.

Зиновій Фрис

А розпочати хотів би ось з цих рядків електронного листа від нашого слухача Равіля Ісламова з Ізмаїла на Одещині:

“Я, представник нової української опозиції, Равіль Ісламов, колишній член одеського обласного бюро, колишній голова парторганізації міста Ізмаїлу, колишній член партії “Батьківщина”, учасник акції “Україна баз Кучми”, акції “Повстань, Україно”, учасник виборної боротьби 2002 і 2004 років.

Опозиціонером до нинішньої влади мене і моїх побратимів зробила Юлія Тимошенко. 22 червня пані Юлія офіційно на прес-конференції відмовилась від нас.

Історія ця банальна. Відразу після виборів до Юлії Тимошенко почали гуртуватися вчорашні біло-сині суперники. Фракція БЮТ почала збільшуватися. До уваги не бралося чим займався раніше новий член фракції. Частина з тих людей, якій сьогодні служать Юлії Тимошенко ще вчора підтримували Віктора Януковича. Вони програли, а в опозицію йти не хочуть. Але пані Юлія прийняла декого до своєї команди. Причина такої симпатії не є загадкою – гроші.

Одеська обласна організація партії “Батьківщина” повстала проти такого вчинку свого лідера, та марно, гроші перебіжчиків переважили всі інші аргументи. Процес продажу партійних структур “Батьківщини” поширився на всю Україну. Ніщо поки що не може його зупинити. Жадібність Юлії Тимошенко не має меж.

Найкращих з членів партії женуть з її рядів, натомість до партії приймають будь-кого з вулиці, не цікавлячись його минулим. Отож, пане Зиновію, партія “Батьківщина” вже не та. Ми, колишні її члени, що не змирилися з Юліним свавіллям зараз створюємо всеукраїнську громадську організацію і готуємося до безжалісної боротьби. Повірте мені, ми вміємо боротися і ми не з лякливих.

Хай щастить Україні, хай щастить вам. І мені б не завадило”.

Зиновій Фрис

Звичайно ж ми не могли не дати прокоментувати цього листа комусь із представників партії “Батьківщина”. Зголосився Андрій Шкіль.

Андрій Шкіль

Це одвічна проблема опозиції і влади, тобто перехід однієї політичної сили з опозиції до влади. Це тягне за собою перегрупування сил всередині партії і, з іншого боку, перебудову самої структури. Треба обов’язково зрозуміти такий момент, що опозиційна партія вимагає одних умов роботи, а владна сприймає свого прем’єр-міністра зовсім по-іншому. Багато хто просто не готовий до подібних змін.

Звичайно, що в партію влади приходять люди, які не звикли бути в опозиції, але головне, щоб ядро опозиційної партії працювало, а не займаю позицію ображених або позицію обвинувачених. Треба, щось залишався кістяк партії.

А говорити про те, що хтось так когось усунув, то я з власного досвіду знаю, що це або усування, або відхід від активної роботи. У багатьох містах, справді, треба було посилити голів потужними заступниками з адміністративними якостями, тому що одна справа опозиційна партія, а інша справа партія влади, котра має бути відфільтрована настільки, щоб мати можливість наповнитися кадрами, які можуть прийти пізніше у владу, але не дати розчинити себе в ній.

Слухач

Доброго дня, українські свободяни! Говорить з вами Пересунько Леонтій Васильович з Києва.

Події у ВР. Що я можу сказати? Те, що я і казав. ВР залишається прокомуністичною, просоціалістичною. Оговтались вони після виборів президента і зараз ведуть себе все більше і більше нахабно.

Що президент? Президент, вважаю, що недостатньо рішучий, не заполітизований на тривку політику, яку треба робити для України і українців етнічних, та не тільки етнічних. Він достатньо якийсь толерантний до всіх, хоче всіх умовити тихенько, але лагідно. Я думав, що він буде рішучий і більш дієвий. Бачу, що він трохи ранувато. Він ріс у правильному напрямку, але не доріс. Це на мій погляд.

Оговталися ці різні “бандюковичі” і тому подібні з ними, бачать, що безкарні, що з ними нічого не буде, хуліганять і все роблять. В мене пропозицій багато, але в короткій інформації сказати про це важко. Іншим разом.

До побачення. Дякую за увагу.

Пересунько Леонтій Васильович.

Слухачка

Як це так можуть працювати кучмівські старі кадри, які обікрали Україну і далі сидять в парламенті? Невже ж не можна набрати в парламент молодих людей? Я знаю, що люди молоді фаршируються за границею. Вони спосібні підняти Україну.

А ці Симоненко, Порошенко, Чорновіл, Вітренко, Медведчук, Кучма, його зять Пінчук обікрали Україну і далі обкрадають. Їх треба убрати, а Юлю Тимошенко треба підняти. Як вона вчора розбороняла їх, коли вони билися. Сміх людям сказати.

Слухач

До президента Віктора Андрійовича.

То є громадянин з міста Червонограда, селище Гірник Львівської області.

Я не розумію, як може агентура московська вносить, яка травмує психологічно депутатів і знаходяхчися людей у ВР? То демократія, чи Бог-зна, що твориться.

Я хотів би, щоб Віктор Андрійович поставив на якихось вищих інстанціях судочинства і юриспруденції, чи можливі бандитські випади у ВР? Є право: можеш голосувати, можеш не голосувати за той чи інший проект, а такі речі робити як блокування трибуни і таке, приносити радіоапаратуру, гучномовці, якась пожежна сигналізація, збір всякої електроніки і травмувати знаходяхчися там людей. Можна розібратися?

Дякую за увагу. Будьте здорові. До побачення.

Слухачка

Доброго вечора, радіо “Свобода”!

Вас турбує постійна слухачка з міста Вінниці Олійник Світлана.

Не потрібно купувати білети на спектаклі. 5 липня з 10 години ранку шоу-спектаклі демонструє ВР. Більше сотні держав, навіть Молдавія, Грузія вступили у СОТ, а наші нардепи: сдпуошники, Регіони, комуністи і не постійні соціалісти всіма непристойними методами блокують вступ України у СОТ.

Соромно і дуже обідно дивитися до чого доходять державні мужі. Немає в них ні скромності, ні толерантності. На всю Україну продемонстрували, що вони не дозріли до парламентсько-президентської держави.

Це же раз доказує, що політична реформа парламентом прийнята передчасно. Не володіють нардепи ні мудрістю, ні виваженістю. Тоді, коли політреформа увійде у силу, то державні мужі будуть бити один одному кулаками обличчя і трубити у труби. Свідомості замало, щоб керувати державою. Сподіваюся, що у новий парламент народ обере нардепів мудрих, думаючих, які вболіватимуть за державне, як за своє.

Ще раз соціалісти доказали, що вони є ненадійними партерами в нашій новій владі. Не соромно їм спекулювати навіть мовою, що повисити свій рейтинг на виборах.

Про комуністів можна сказати, що брехали, брешуть і брехатимуть. А глушити правду вони уміють давно. Вони глушили радіо “Свободу” ще за їх панування і тепер глушать голос істини в ВР наглядно, нагло і безсоромно.

В народі є прислів’я, що на Спаса перед здихом дуже кусаються мухи. Тож, мабуть, перед кончиною КПУ нардепи нічим брутальним не брезгують.

Саломатін мішок цукру кинув прем’єру, популізуючи своїм вчинком, що він переживає за народ. Нічого у вас не вийде, згадайте своє. Ми за сірниками, за борошном, цукром стояли у черзі, калічили один одного, зневажали, що всім однозначно не дістанеться.

Ви нам нав’язали гнилий соціалізм, а самі жили собі у райському комунізмі. Ми не забули і пам’ятаємо ваші спецпайки, в яких була червона і чорна ікра, осетрина, балики, цитрусові. І нічого кидати мішком цукру.

Настав час ринкових відносин. Що ж, буває і дорого. Нелегко все загалом владнати і врегулювати. Прем’єру, президенту потрібна допомога, а не палки у колеса. За короткий термін влада зуміла поповнити бюджет. Тільки добрі поради, а не популістські гасла можуть допомогти Україні стати на ноги.

Призивати вас до цього, товариші комуністи, вже не потрібно. Ви ніколи за Україну і її народ не вболівали. Ви просто боїтеся за себе, що не пройдете у парламент, а народ вас уже давно розкусив і ваш популістський патріотизм.

Дуже доречно зачитати вам ваші гасла:

Нам сонця не треба, нам партія світить, Нам хліба не треба, ми працею ситі.

По таким законам вашим ми не жили, а існували, боялися слова лишнього сказати, бо попадеш чи в психушку чи в ГУЛАГи.

Пора прийняти закон про заборону КПУ.

Світлана Олійник, з міста Вінниці.

Слухач

Сокаль Петро Васильович з Львівської області.

В ВР ми всі побачили шабаш комуністів. Я за те, щоб виражати протести, але в цивілізованій формі. Проте комуністи показали своє звіряче обличчя. Можна блокувати, голосувати проти, виступати з запереченнями. Але всі ці вищання, гарчання, гавкання, мукання, вовчі завивання для розумної людини неприпустимі. Ось вона КПССівська політика.

А ще згадаймо виступ головного КПССівця на з’їзді КПУ, де він сказав про корито, яке залишилось таке саме, але свині інші. Я вважаю, що комуністів не можна порівняти навіть з такою благородною твариною, бо вона образиться.

Ці виродки, я маю на увазі комуністів, огидні прищи на тілі природи. Ганьба КПССовцям. Вони не хочуть в СОТ. Значить, знову колючий паркан, черги за продуктами, товарами, а для них рай. Бо як я бачив раніше, комуністи все брали з баз торгових чи чорних ходів магазинів і т.д. Ось така їх політика. Думаю, що український народ розумний і їх зрозуміє.

Все, бувайте здорові. Слава Україні!

Зиновій Фрис

А тепер слово лідеру комуністів Петру Симоненку.

Петро Симоненко

Ви бачите, що ми з вами є свідками. Президент не виконує свої зобов’язання. Також хочу повернутися і до того, що в цілому політична система, яка прийшла до влади, прийшла на брехні і з облудою з власною. Вони на трибуні у жовтні, листопаді, грудні багато співали як соловейко, кожний виходив до мікрофону. Розказували, що такі вони будуть чесні, відкриті, що всі сподівалися, що дійсно така влада прийде. А влада прийшла така, яка вона є. Вона прийшла залежна від капіталу. Я буду і далі наполягати на тому, щоб як президент так і його оточення виконували норми і положення Конституції і законів.

Слухач

Володимир Осипчук, Вінниця.

Майже кожен народ на своєму історичному шляху щось пережив. На долю українського народу припав, мабуть, найтяжчий катаклізм – це комунізм, який приніс на Україну голодомори, війни, страждання і злидні.

На сьогоднішній день комунізм, який вироджується, перетворюється не на політичну течію, а в діагноз – це маніакально шизоїдне українофобство. Комуністи нахабно критикують все українське. Комуністи похилого віку, які є носіями комуністичної ідеї, зомбовані і нетерпимо жорстокі до нової України. А подивіться на обличчя деяких комуністів-депутатів у ВР Гмирю, Бондарчука, Саломатіна та інших. На них печатка злоби.

Ні за жоден державної ваги документ фракція КПУ не голосувала у ВР. Комуністи-нардепи демонстративно носять депутатські значки неіснуючої держави, на їх робочих місцях у ВР стоять багряно-кроваві прапорці і т.д.

Члени КПУ – це вже далеко не молоді люди, які на утриманні держави. Всі вони одержують пенсії і різноманітніші пільги. Держава Україна, яку вони зооглогічно ненавидять все це їм виплачує, лікує, направляє в санаторії, курорти.

Комуністи-нардепи сидять у ВР і ведуть антидержавну політику. Вони проти вступу України в СОТ, ЄС, НАТО. Це для того, щоб ізолювати Україну в світі. Вони є п’ятою колоною і виконують волю свого московського вождя Зюганова та інших проімперських сил Росії.

Це неприпустимо. Наприклад, у Вінниці на площах стоять пікети комуністів, де вони ганьблять ЄС, НАТО. А особливо жорстоко вони ганьблять ОУН-УПА. З трибуни ВР їх надихає червоний вождь Симоненко, якого вони любовно називають “наш Петруша”. Симоненко перекручує факти, події, а попросту бреше на все істинно українське, народне.

Я, як платник податку, з болем у серці думаю, що мої гроші йдуть на утриманні цієї антиукраїнської зграї. Тільки суд над комуністичною ідеологією і КПРС може очистити суспільство від цієї напасті.

Володимир Осипчук, Вінниця.

Слухачка

Звучить вірш у виконанні слухачки

Слухач

В Україні паркани за час незалежності перетворилися в 6-метрові стіни навколо хатинок Кравчука, Медведчука, Суркісів і близьких в свій час до тіла батька кучмізму кучмістів.

Будівництво парканів стін вже перетворило Пущу-Водицю, Кончу-Заспу, береги Дніпра, Десни, Тетеріва і центр Києва в лабіринт мінотавра. “Стій!” – вимагає табличка на паркані, - “Зона”, “Об’єкт під охороною”. А ваш двокімнатний об’єкт на 3 сім’ї теж під охороною?

А дехто з новоришців, є серед них і жінки, відчули таку внутрішню святість, що навіть прибудовується віллами, басейнами, підкопуються підземними гаражами до Софіївського Собору і Лаврських печер. Чи по заслугам, чи народна влада дозволила і чи праведним трудом не знаємо.

Церква московська гріхи відпускає по принципу – аби долари, гріха не буде. Козаки, Гонта, Залізняк колись казали: “Гей, гей”, і “Заповіт” Шевченка теж про це.

Нову владу відкритістю діяльністю чиновника Кабміну, сільського голови чи президента і їх прибутків відсутня. А в США панує відкритість, закон, декларація.

Це, пане Литвин, не правдолюбці і правдошукачі в Вашому розумінні, а пошуки правди, справедливості правосуддя в Європейському суді, зрештою, демократії українцями в демократичних світах, а не винесення сміття, наших реалій нашої української демократичної хати.

Чи народиться в Україні демократія, що зруйнує паркани і стіни, які ділять спосіб і рівень життя чиновної влади і злидні народу України?

Петро Тітерів, Київ.

Слухачка

Про переслідування та репресії можна говорити скільки завгодно в демократичній державі, а народ то все знає, що це не репресії, а наведення порядку, що це не переслідування, а мрії нашого народу споконвічні: “Україні – українську мову”.

Я вважаю, що всі ці антидержавні елементи переслідують нас, вони ставлять питання, що це їх переслідують, а я вважаю, що вони нас переслідують на нашій землі і не дають спокійно жити, хочуть знову загарбати під своє володарювання.

Нашій владі і президенту я бажаю доброго здоров’я.

Лариса Корнієнко з Вінниці.

Слухач

Василь Зеленко зі столиці.

Звучить вірш у виконанні слухача

Зиновій Фрис

Фрагментами листа Василя Зеленка з Києва ми завершуємо черговий випуск “Листів на Свободу”.

Його готував і вів Зиновій Фрис. Наступний випуск також проведу я.

Отож, до зустрічі. Хай Вам щастить, хай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG