Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний прокурор Святослав Піскун повернувся в Україну, не побачившись у США з Миколою Мельниченком.


Мар’яна Драч

Прага, 11 липня 2005 - Генеральний прокурор України Святослав Піскун, який на кілька днів літав за океан, так і не побачився там з ключовим свідком у справі Георгія Ґонґадзе – колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченком. Водночас вже цього місяця у Києві хочуть передати справу вбивства журналіста до суду. Оглядачів турбує, хто ж сидітиме на лаві підсудних: замовники, чи дрібні виконавці.

Щоб з''ясувати, якими є підсумки візиту Святослава Піскуна до Вашингтона, Радіо "Свобода" зв`язалася з прес-службою Генеральної прокуратури. Але там відмовилися давати будь-які коментарі, попобіцявши, що скоро все розкаже сам Генеральний прокурор на державному телебаченні. А ось що говорить речниця посольства України у Вашингтоні Ірина Безверха:

"Делегація повернулася в Київ у повному складі після того як з правохоронними органами США були відпрацьовані всі заплановані питання."

Що це були за питання у посольстві не знають, не можуть і пояснити, чому делегація Генеральної прокуратури була в Америці кілька днів, хоча раніше повідомляли, що візит триватиме до 15 липня.

Перед поїздкою до США у планах Святослава Піскуна було зустрітися у Вашингтоні з ключовим свідком у справі Ґонґадзе – екс-майором Миколою Мельниченком. Чому ж цього так і не сталося? У четвер під вечір, як свідчить радіо "Свобода" адвокат Мельниченка, представники Генеральної прокуратури повідомили, що Святослав Піскун хоче зустрітися з екс-майором у Вашингтоні в п''ятницю чи суботу. Але адвокат Мельниченка, який живе в штаті Нью-Йорк, а це на відстані близько 500 кілометрів від американської столиці, попросив організувати зустріч сьогодні. Екс-майор у п`ятницю сам заніс у посольство України у Вашингтоні копії листів, які засвідчують його готовність до переговорів. Проте Святослав Піскун вилетів з Вашингтона, як з''ясував сьогодні Микола Мельниченко, ще в п''ятницю ввечері.

Тепер екс-майор звинувачує Генпрокурора у брехні і зриві зустрічі. Микола Мельниченко вважає, що Святослав Піскун не хоче, щоб на лаву підсудних сів колишній президент України Леонід Кучма:

"Для того, щоб мої записи були долучені як речовий доказ по вбивству як Георгія Ґонґадзе так і нападу на життя Олександра Єльяшкевича, потрібні дві речі. По-перше, щоб Генеральна прокуратура визнала записи автентинчиними і, друге, щоб були надані мої покази. Ми наполягали на тому, щоб зустріч відбулася публічно, щоб зустріч відбувалася в присутності Мирослави Ґонґадзе та Олександра Єльяшевича та керівництва Міністерства юстиції США, щоб виробити подальші кроки і щоб цей механізм був, в першу чергу, погоджений із потерпілими. Але Піскун, видно, злякався цього." Ставить під сумнів дії Генеральної прокуратури і британське видання Jane''s Intelligence Digest. За його даними, саме з цього відомства відбувся витік інформації в пресу про те, що в Ізраїлі переховувався генерал Олексій Пукач, колишній чільний міліціонер, якого підозрюють у причетності до вбивства журналіста. Як пише Jane''s, Служба безпеки України сама вийшла на слід Пукача в Ізраїлі, разом з ізраїльськими колегами почала за ним стежити і готувати документи до екстрадиції, аж поки не з''явилися дані в пресі і генерал замів сліди. За версією британського видання, події розгорталися так: 21 червня Ізраїль звернувся через канали Інтерполу до Генеральної прокуратури України за новою інформацією про Пукача. В Києві на нараді в Генпрокуратурі наступного дня обговорюють це звернення, а вже 23 червня про те, що Пукач в Ізраїлі розповідає київська газета "Сегодня". До того СБУ два місяці таємно працювало над цією справою. Як зауважують британські спостерігачі, найгірше у цій ситуації це те, що винні у вбивстві, чи захоченні до “самогубства” інших ключових свідків у справі Ґонґадзе, також могли дізнатися, де переховувався генерал. У прес-службі Генеральної прокуратури сказали Радіо "Свобода," що не бачать підстав коментувати цю публікацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG