Доступність посилання

ТОП новини

Чи повернуться в Україну гроші Лазаренка?


Мар’яна Драч

Прага, 12 липня 2005 року – Генеральна прокуратура хоче повернути в Україну чверть мільярда доларів, заарештованих за кордоном на рахунках колишнього українського прем`єра Павла Лазаренка. Як заявляє прес-служба відомства, під час візиту до Вашингтона з таким клопотанням до уряду Сполучених Штатів звернувся Генеральний прокурор України Святослав Піскун. Що ж нині відбувається у цій справі за океаном?

Судовий процес над Павлом Лазаренком в США за звинуваченням у відмиванні грошей через каліфорнійські банки триває сьомий рік, але наразі американська Феміда ще остаточно не визначила, що ж очікує колишнього керівника України. Американський адвокат Павла Лазаренка в інтерв`ю радіо "Свобода" розкритикував вимогу Генеральної прокуратури повернути гроші екс-прем`єра в Україну. Деніел Горовіц сказав:

"Я вважаю, що Піскун має повернути чотири мільярди доларів. Все, що для цього потрібно, це знайти злочинця Леоніда Кучму і взяти гроші в нього. Це він вкрав гроші в України. Лазаренко заробив свої статки, й американський суддя постановив, що 240 мільйонів доларів - це гроші законно і чесно зароблені, важкою працею. Відчепіться від Лазаренка і візьміться за Кучму. Але ми знаємо, що Піскун цього не зробить, бо працює на нього".

Влітку минулого року американське журі присяжних визнало Павла Лазаренка винним у відмиванні коштів і здирництві. Проте суддя, який має визначити міру покарання колишньому українському прем''єрові, у травні цього року відкинув більшість із пунктів обвинувачення. Суддя вирішив, що вони не підтверджені доказами.

Адвокат Деніел Горовіц каже радіо "Свобода," що нині Павла Лазаренка звинувачують у відмиванні близько 10-12 мільйонів доларів. За словами Горовіца, суддя, зокрема, з''ясовує, як 1995-го року постачали бензин в Україну в обмін на метал. І тут адвокат визнає, що в команди захисту є проблема:

"Кучма визнав на записах Мельниченка, що в нього є документи, які доводять, що Лазаренко повернув гроші в Україну. Нашою проблемою є те, що всі докази, які підтверджують, що бензин поставили у Дніпропетровськ, всі ці докази - в руках Кучми, і він їх не віддає".

Але суддя раніше вирішив, що записи Мельниченка не можна використовувати в процесі над Лазаренком у США. Деніел Горовіц висловлює жаль, що таким було трактування права.

Публічно адвокати Павла Лазаренка й далі висловлюють сподівання, що скоро їхній підзахисний вийде на волю, готуються і до апеляції. Натомість колишній американський прокурор Марта Борщ, яка починала цю справу, говорить, що суддя залишив найважчі пункти обвинувачення, за кожен із яких Лазаренкові світить 10 років тюрми.

Після оголошення вердикту Україна має шанси повернути частину грошей, що, як підозрюють, відмивав колишній прем''єр за кордоном. Так передбачає аналітик радіо "Свобода" з питань корупції і злочинності Роман Купчинський. Але, на його думку, йдеться не про про чверть мільярда доларів, а про значно меншу суму. Купчинський нагадує, що колись Лазаренкові закидали відмивання мільярда доларів, американська прокуратура починала суд із суми 114 мільйонів, а тепер через кілька років судового процесу фігурує на порядок менша цифра. Роман Купчиснький: "Скільки з тих 10 мільйонів залишиться після всіх витрат із процесом і слідством? Це буде значно менше. А гроші, які були наприклад, заарештовані в Антигуа, де американський суд немає юрисдикції над банками? Я думаю, що заяви Генеральної прокуратури України є нереалістичні і ніхто 240 мільйонів доларів Україні не поверне".

Наступне слухання у справі над колишнім українським прем''єром має відбутися у Каліфорнії 27-го липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG