Доступність посилання

ТОП новини

Дешевого цукру не буде в Україні до нового врожаю. Тобто, до осені.


Сергій Кисельов


Київ, 13 липня 2005 - Такий невеселий прогноз зробив учора на прес-конференції міністр економіки Сергій Терьохін. За його словами, уряду не дали змоги здешевіти "солодке золото" парламентське аграрне лобі та Міністерство АПК.

За оперативними даними Міністерства економіки, яке проводить щоденний моніторинг, у цілому по Україні підвищення середніх рівнів цін на цукор останнім часом становило на підприємствах торгівлі та продовольчих ринках 26-27 відсотків. Найстрімкіший їх стрибок відбувся у першій декаді липня.

Міністр економіки Сергій Терьохін так пояснив причини зростання цукрових цін: "В Україні відбувається штучне – знову таки – притримування деяких обсягів цукру в розмірі приблизно 250 тисяч тон шістьма найбільшими операторами на цьому ринку, яке робиться для штучного збільшення ціни-пропозиції на ринку".

Попри прохання журналістів, пан Терьохін відмовитися назвати цих операторів – сказав, що вони можуть почати із ним судитися. Але порадив з’ясувати, хто в асоціації "Укрцукор" посідає перші місця на солодкому ринку. Натомість міністр економіки продемонстрував графік зростання цін на цукор, який, за його словами свідчив про наступне: "Коли в квітні місяці стало ясно, що уряд не встановив тарифні квоти, прийнявши зміни до бюджету 2005 року, пішло притримування оцими шістьма найбільшими тримачами ресурсу пропозицій на ринок. І подивіться, який крен зараз. Коли з 2.89 на 28.02 виросли ціни до 4.46 – на 10.07. 024 І по деяких областях цукор досягає рівня 5.50 – 5.60 за кілограм у роздрібній торгівлі".

Сергій Терьохін пояснив, що минулого тижня уряд запропонував Верховній Раді прийняти тарифні квоти, аби поповнити цукром Державний резерв і звідти для здешевлення цукру проводити інтервенції на солодкий ринок. Однак парламент у цьому Кабмінові відмовив.

Сергій Терьохін: "На жаль, позиція і Верховної Ради, аграрного комітету, і одного з міністрів уряду українського завадила нам сформувати такий резерв. Сьогодні в уряді немає жодної можливості виправити цінову кон’юнктуру, використовуючи ринкові методи. Ми можемо знову повернутися до адміністрування. Такого, як було на ринку нафтопродуктів. Але ви знаєте, що це не приводить до добрих результатів. Бо може з’явитися дефіцит продукту”.

Ні для кого не було секретом, що "один із міністрів", якого пан Терьохін звинуватив у подорожчанні цукру – це міністр АПК Олександр Барановський. У понеділок Терьохін публічно порадив Барановському йти у відставку, Барановський публічно ж відповів, що це не є справою міністра економіки відправляти у відставку міністра АПК. На вчорашній прес-конференції Сергій Терьохін так окреслив цю конфліктну ситуацію в уряді: "Я нікого не звинувачую. Я вам показав графіки, які базовані на реальних статистичних даних, і розповів, чому такі збільшення відбулись. Я просто говорю про те, що в разі, якщо не дістає, я перепрошую, економічного розуму, то тоді має діставати політичної волі".

На останок міністр економіки підбив підсумки цукрової інтриги, які навряд чи можуть порадувати українців. Він спрогнозував, що цукор і далі дорожчатиме. Отже, "треба вже чекати нового врожаю. Так що, люди добрі, хто хотів собі цього року закрити багато банок варення чи повидла, доведеться або розкошелитись, або менше закрити", – додав Сергій Терьохін.
XS
SM
MD
LG