Доступність посилання

ТОП новини

У козацькому селищі Петриківка на Дніпропетровщині відзначили традиційне петриківське свято – день святих апостолів Петра й Павла. На свято приїхали гості з Хоружівки. Була підписана угода про побратимство Петриківки і Хоружівки.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 13 липня 2005 - В угоді написано: “Петриківська громада Січеславського Краю та Хоружівська громада Сумської землі, які історично повязані пам’яттю нашого великого батька - останнього кошового отамана славного війська Запорізького Петра Івановича Калнишевського, засвідчують своїми підписами дану угоду на побратимство та добрі справи на благо всієї України”.

Угоду підписали голови Петриківської та Хоружівської районних адміністрацій, голови Хоружвіської сільської і Петриківської селищної рад, козачі отмани Петриківської Лівобережної Січі та Недригайлівської козачої сотні Сумського Слобідського полку. У Петриківці чекали і приїзду Віктора Ющенка. Але справи не дозволили президенту приїхати. То ж під угодою залишене місце для підпису президента, котрий має засвідчити угоду.

Історія породичання Петриківки і Хоружівки почалася з приїзду до Петриківки Віктора Ющенка коли він був ще головою Національного банку. Відвідавши Центр народного мистецтва у Петриківці, Ющенко був вражений петриківським розписом, придбав кілька робіт для своєї колекції і після того часто поряд з рідною Хоружівкою згадував Петриківку як місце, де народні традиції зберігаються з давнини. Петриківці віддячили Віктору Ющенку за увагу тим, що не зважаючи на тиск з боку обласної і районної влади на виборах Петриківка чи не єдина на Дніпропетровщині масово проголосувала за Ющенка.

Увага президента до Петриківки, де народне мистецтво розпису попри світову славу Петриківки підтримувалося лише зусиллями місцевих майстрів часом навіть ціною злиднів за відсутністю замовлень, подала петриківцям надію на справжнє відродження селища як всеукраїнського центру народного мистецтва, туризму і української духовності. Слово президента важить багато. У тому числі і у питаннях фінансування. У Петриківці планують нарешті побудувати музей народного мистецтва, створити туристичний центр, розширити центр народного мистецтва, де працюють петриківські майстри. Зрозуміло, що петриківці розраховують на появу нових робочих місць і для народних майстрів і для інших жителів селища, на підвищення прибутків за рахунок туризму і збільшення продажу творів народних митців. І це по праву, яке вони заслужили відданістю народним традиціям. Сумно, що для належної уваги до Петриківки і петриківського розпису колишнім обласним можновладцям, котрі користувалися Петриківкою для прикрашання власного пробуту та виготовлення за безцінь подарунків для високих осіб, і котрі ще при владі, було потрібне слово президента. Добре, що новий президент є дійсно українським президентом і цінує народне мистецтво. І є суттєві зміни на краще. Нова обласна державна влада і нові люди у владі, такі як новопризначені заступниця голови обласної адміністрації Орина Сокульська та начальник обласного управління культури і туризму Іван Шулик приділяють Петриківці увагу не з адміністративного обов’язку. Вони щиро закохані у Петриківку і готові зробити все для збереження і розвитку унікального народного мистецтва. У промові перед петриківцями на святі Іван Шулик сказав:

“ Сьогодні ми вітаємо вас, петриківчан. Ми вітаємо сьогодні земляків нашого народного президента. Сьогодні ми можемо сказати що той час, про який ми так довго мріяли, настає. Настає час коли по справжньому буде проявлена увага до всьоьго кращого, національного, до національної культури, до народного мистецтва, до всієї духовности нашого народу. Я сьогодні хочу сказати що особлива подяка пертриківчанам, які перемогли на виборах нашого президента. Адже це так сталося що вашими зусиллями, вашою волею була здобута перемога у Петриківці. Ви знаєте, не так просто проходили у нашому краї, у нашій області ці вибори. З святом вас усіх! Слава Україні!”

Свято у Петриківці тривало до пізньої ночі – на селищному стадіоні відбувся концерт самодіяльних гуртів і співаків, був і фейєрверк і козацький куліш для усіх.
XS
SM
MD
LG