Доступність посилання

ТОП новини

Австро-угорський тиждень глави української дипломатії.


Василь Плоскіна


Угорщина, 14 липня 2005 – У четвер завершився дводенний офіційний візит міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка до Угорщини. В Будапешті він підписав домовленість між керівниками міністерств закордонних справ України та Угорщини про проведення серії консультацій між цими відомствами до кінця поточного року з питань підготовки до вступу в ЄС.

Борис Тарасюк зустрівся в Будапешті з представниками української меншини в Угорщині, передавши їм вітання від президента України Віктора Ющенка. Український міністр розповів про те, як нова українська влада будує контакти з закордонними українцями. Замість розформованого комітету з питань нацменшин координаційною роботою, за словами пана Тарасюка, займається віднині окремий підрозділ МЗС України:

“Звичайно, ми будемо не самі займатися цією діяльністю. Багато обов’язків буде покладено на Міністерство культури на чолі з Оксаною Білозір. Ми якраз відпрацьовуємо нашу взаємодію. Президент Ющенко особисто дуже переймається питаннями допомоги українській діаспорі. У зв’язку з цим він дав доручення розробити концепцію облаштування Українських інформаційно-культурних центрів.

Зараз ми працюємо над укладенням угоди з Молдовою, і найближчим часом там буде відкрито таку установу, у тому числі й у Придністров’ї, де мешкає 300 тис. українців, з них 60 тис. мають українське громадянство. Працюємо ми над створенням таких УІКЦ і в інших країнах.

Взагалі налагодження тісних зв’язків з українськими громадами за кордоном віднині стає державною політикою. Оскільки багато українських громадян виїхали за кордон ( за неофіційними джерелами від трьох до семи мільйонів осіб) і значна частина з них має нелегальний статус, але працює в цих країнах. Ми ухвалили рішення про створення Центру допомоги українським громадянам за кордоном”.


Крім угорської столиці, Борис Тарасюк побував цими днями також у Відні, куди супроводжував президента Віктора Ющенка в перебігу його офіційного візиту до Австрії. 13 липня глава української дипломатії розпочав офіційну поїздку в Угорщину.

Важливим моментом під час його зустрічей з високими посадовими особами Угорської Республіки стало підписання домовленості з міністром закордонних справ Ференцем Шомоді про євроінтеграційні консультації. Угорщина пропонує Україні скористатися з її досвіду переговорів з європейськими структурами, щоб прискорити процес вступу сусідньої держави до Євросоюзу.

Серед переданих українській делегації документів, вартих уваги, фігурує проект домовленості про візовий режим між Україною та ЄС, опрацьований з урахуванням точки зору офіційного Будапешта.

З приводу приєднання Угорщини до шенгенської зони у 2007 році Борис Тарасюк зазначив, що Україна планує укласти з Угорською Республікою нову візову угоду, яка жодним чином не стане гіршою за попередню і не відіб’ється негативно на поїздках громадян двох країн. Нагадаю: зараз між Угорщиною та Україною діє угода про безкоштовний візовий режим.

Слід так само згадати й угорські доповнення до положень Ніредьгазької ініціативи, програмного документа, покликаного сприяти демократизації українських суспільних інституцій - з участю і фінансуванням європейських партнерів тощо.

Міністр закордонних справ Угорщини Ференц Шомоді, підбиваючи підсумки переговорів з українським колегою, зазначив, що сторони досягли солідних результатів щодо спільного інвестування в економіку двох країн і окремо - в сфері товарообігу, який сягає 1 млрд. 400 млн. дол. США. Для порівняння: спільна торгівля між Україною, Австрією та Словаччиною характеризується набагато скромнішими показниками.

Угорські партнери задоволені й міжурядовим діалогом щодо стану угорської нацменшини в Україні, а також прикордонною співпрацею. Ці та інші питання часто розглядаються партнерами на засіданнях міжурядових комісій. Інтенсивність таких зустрічей, за свідченням сторін, задовольняє обох учасників переговорного процесу. Більше того, у Будапешт на осінь заплановані офіційні поїздки президента і прем’єр-міністра України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG