Доступність посилання

ТОП новини

Про українську редакцію телеканалу “EuroNews”.


Тарас Марусик

Київ, 14 липня 2005 - Українська редакція телеканалу “EuroNews”, яка готуватиме мовлення українською мовою, буде створена в Ліоні. Про це в розмові з ведучим рубрики “А мова – як море!” заявив заступник державного секретаря України Маркiян Лубкiвський.

До речі, понад рік тому, під час свого відрядження до Ліона, в передмісті якого розташована штаб-квартира “EuroNews”, Тарас Марусик намагався з’ясувати в керівників цього каналу, коли “EuroNews” мовитиме українською на території України, однак тоді всі вони уникали будь-яких інтерв’ю на цю тему. Як видно, після революційних подій в Україні вже гора йде до Магомета.

Національна телекомпанія України домовилася з телеканалом “EuroNews” про купівлю 1% його акцій. Таким є результат переговорів, які з дирекцією загальноєвропейського каналу новин провів президент НТКУ Тарас Стецьків у кінці червня в Ліоні. Спочатку в планах – ретрансляція “EuroNews” на першому національному телеканалі. Відтак наступним етапом має стати організація мовлення українською мовою.

Маркiян Лубківський

Крім того питання створення україномовної редакції і трансляції “EuroNews” на території України отримало політичну підтримку. Про необхідність запровадження “EuroNews” в україномовній версії неодноразово говорив Президент України, і зараз готується відповідне доручення Голови держави для того, щоб пройти всю процедуру.

Така редакція буде створена, і згідно з тими планами, які сьогодні виношуються, вона розпочне свою роботу в Ліоні.

Тарас Марусик

Щоправда, коли запрацює українська редакція “EuroNews” в Ліоні, поки що невідомо.

Тим часом виконавчий директор телеканалу “EuroNews” Мiхаель Петерс (Michael Peters) в iнтерв''ю агентству “Інтерфакс-Україна” сказав, що в разі придбання акцій i сплати річного внеску, що ґрунтується на обсязі участи в системі Європейської мовної спілки, Україна дістане право ретранслювати “EuroNews” на національному каналі однією з 7 мов, якими транслюють програми телеканалу. “Думаю, що вони, напевно, виберуть російську мову”, - цитує Міхаеля Петерса “Інтерфакс-Україна”.

Ось як на моє прохання прокоментував слова Міхаеля Петерса Маркiян Лубкiвський.

Маркіян Лубківський

Наша стратегічна мета – утворити повноцінну українську редакцію “EuroNews” з тим, щоб трансляція програм велася українською мовою.

Ми розуміємо, на скільки важливою є інформація, яка подається у “EuroNews” для українського глядача. Тобто я не виключаю варіанту як перехідного ретрансляції російськомовної версії.

Але це не є стратегічна та головна мета. Тим більше, що, звичайно, вся інформація, яка подається російською редакцією, вона адаптована до потреб росіян, вона отримує відповідне забарвлення. Тобто. Без сумніву, ми зацікавлені в повноправній повноцінній українській версії.

Тарас Марусик

Говорив заступник державного секретаря України Маркiян Лубкiвський.

До речі, Президент України Віктор Ющенко, виступаючи 9 липня на першому з’їзді партії “Народний союз “Наша Україна”, заявив, що нині всього 25% інформаційного простору є українським, а українське телебачення не виконує, серед іншого, і своїх зобов’язань щодо української мови.
XS
SM
MD
LG