Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагається збільшити свою військову присутність у Центральній Азії, витіснивши звідти США.


Сергій Куделя

Вашингтон, 15 липня 2005 - Росія оголосила про намір збільшити свою військову присутність у Киргизстані після того, як новообраний киргизький президент Курманбек Бакієв завив, що сподівається на закриття американської авіабази Манас поблизу Бішкека. За словами головнокомандувача російських військово-повітряних сил генерала Володимира Михайлова, Москва може збільшити вдвічі кількість російських військових на базі у киргизському місті Кант.

Зараз налічується там близько 500 військових. Прикметно, що саме генерал Михайлов декілька тижнів тому заявив, що, незважаючи на миролюбність російської політики, США продовжують “холодну війну” проти Росії. Отже, з чим пов”язані останні спроби Кремля підсилити власну військову присутність у Центральній Азії?

Лише сорок кілометрів розділяють російську військово-повітряну базу у киргизському місті Канті із американською у місті Манасі. Американські військові з’явилися у Киргизстані раніше російських, і тепер, ймовірно, першими його і залишать. Літаки союзників США з’явилися у Манасі наприкінці 2001 року – напередодні американського вторгнення в Афганістан. Від того часу там перебувають близько півтори тисячі американських військовослужбовців та декілька військових літаків. Росіяни ж розмістили свій авіаційний підрозділі у Канті у вересні 2003 року.

На початку цього року, російські ЗМІ повідомили, що особовий склад бази у Канті звернувся до керівництва Росії із скаргою на недостатнє фінансування бази. Зокрема, російські військові скаржилися на відсутність теплої води, погану систему обігріву, наявність на базі лише одного лікаря та відсутність телефонного зв’язку. Однак скарги військових не зупинили російське керівництво від оголошення планів розширити свою військову присутність у Киргизстані.

Як вважає директор московського Центру Оборонної Інформації Іван Сафранчук, заява генерала Михайлова була пов’язана із бажанням Кремля домогтися найшвидшого виведення американських військових із Киргиз стану:

“Для того, щоб відмовитися від американської бази, Киргизстан повинен відчувати, що Росія готова взяти на себе місію гарантування безпеки у Киргизстані. Отже, заяву Росії про готовність збільшити свої війська у Канті необхідно розуміти як оголошення її наміру замінити собою США у центрально-азійському регіоні”.

Згідно з коментарем киргизського Міністерства оборони, будь-яке збільшення російської військової присутності вимагатиме від Росії укладання додаткової угоди з Киргизстаном в рамках Організації Договору про Колективну Безпеку. Водночас нове киргизське керівництво підтвердило готовність вимагати виведення американської бази з Манасу. Говорить посол Киргизстану в Росії Апас Джумагулов:

“Оскільки кількість військових операцій в Афганістані зменшилася і ситуація у цій державі поступово нормалізується, потреба у військовій базі США у Манасі також зникне”.

Минулого тижня Шанхайська Організація Співпраці, до якої належать Росія, Китай та усі держави Центральної Азії, за винятком Туркменистану, звернулася до США з вимогою визначити кінцевий термін перебування її військових баз у Центральній Азії.

Американські військові перебувають і в Узбекистані. Узбецький МЗС також поставив під сумнів подальше використання збройними силами США військового аеродрому “Ханабад”.

У відповідь Сполучені Штати заявили, що зберігтимуть свої військові бази у державах Центральної Азії до того часу, поки ці держави розглядатимуть американські бази як основу власної національної безпеки. Як відзначають американські аналітики, заклики до виведення американських баз з Центральної Азії розпочалися після того, як Білий Дім зайняв жорстку позицію щодо ситуації із дотриманням прав та свобод громадян у регіоні, зокрема в Узбекистані. А Росія, на їхню думку, використовує невдволення політикою США серед еліт Центральної Азії для того, щоб зміцнити там власну військову присутність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG