Доступність посилання

ТОП новини

Любов Сліска: Ми не дозволимо українським партіям спекулювати на відносинах із Росією.


Віталій Портников

Москва, 15 липня 2005 – Перший заступник голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Любов Сліска вважає, що російсько-українські міжпарламентські контакти дещо скоротилися після появи в Україні нової влади. Водночас вона вважає, що Росія має краще захищати власні інтереси всіляким чином.

Моє запитання до пані Сліски, яка очолює й російську парламентську делегацію для зв’язків із українською Верховною Радою, стосувалося насамперед її вражень від недавньої сесії ОБСЄ. Як відомо, пані Сліска під час цього засідання гостро критикувала позицію Грузії щодо Росії. Виявляється, не тільки позиція грузинської делегації стурбувала першого віце-спікера:

– Я б у першу чергу звернула увагу на активність у великих лапках, непотрібну активність України, Молдови і Грузії. Решта наших колег у ОБСЄ поводилися, як завжди, – а ці три держави весь час намагаються звинуватити Росію в усіх своїх гріхах. Там була дуже цікава ситуація, коли наші американські колеги до нашої резолюції про спостереження за виборами додали кілька цікавих поправок, і панове Сміт і Гоєр, автори цих поправок, починали їх зі слів: «наші шановні російські колеги, наші російські друзі погодилися, що ми змінюємо редакцію ось так» – на що українська делегація з незрозумілим нам збудженням заявила: що це за така «змова Молотова-Ріббентроппа»? А на це американці швиденько вичитали нашим українським колегам, і наступного дня вони були тихі й сумирні, хоч у пазуху клади. Ось таку політику бачити не дуже приємно.

Чи не пов’язані рекомендації російських парламентарів підвищити ціни на енергоносії для України, а також Грузії та інших колишніх радянських республік із враженнями пані Сліски від сесії ОБСЄ?

– Серед іншого, так. Знаєте, коли парламентарі ОБСЄ дізналися, що Грузія платить нам 45 доларів за тисячу кубометрів газу, а вони 160, хто отримує російський газ, – то вони дуже дивувалися, що Грузія таким чином ставиться до Росії; так, це продиктовано серед іншого й цим. Вважаю, що нам треба абсолютно змінити це ставлення і змусити себе поважати не тільки економічними санкціями. Ми розуміємо, що це, звичайно, відіб’ється й на народі, люди зазнають шкоди, – але за цієї ситуації, можливо, це трішечки підштовхне тих політиків змінити ставлення до власного народу.

Я також запитав у пані Сліски про стан міжпарламентських контактів між Державною Думою і Верховною Радою України. Ось яке її враження:

– Мушу сказати, що, як прийшла нова українська влада, наші контакти трохи пом’якшилися, так би мовити, активність набагато понижчала. Ми домовилися, що знову створена міжпарламентська комісія збереться на чергове засідання у вересні. Але перш ніж вони зберуться, ми б дуже хотіли, щоб запрацювала комісія Путін – Ющенко. Ми, на жаль, спершу, коли прийшла українська влада до вершин влади, за яку вони так боролися, зустрілися з тим, що деякі політичні діячі стали нам заявляти: багато які підписані й ратифіковані угоди можуть переглянути. Ось цього ми б дуже не хотіли. Зараз знову острів Тузла став у нас спекулятивною темою, Чорноморський флот – нам весь час намагаються якісь умови виставляти… Але я маю таке враження, що Україна почала готуватися до виборів. Та більше спекулювати на відносинах із Росією задля того, щоб пройти до Верховної Ради, ми не дозволимо.

І останнє запитання стосувалося того, як перший заступник голови Державної Думи Росії Любов Сліска, яка обіймає вельми високу посаду у власній державі, ставиться до того, що в Україні прем’єр-міністр – жінка, і до того ж жінка, яка дозволила собі знятися для обкладинки популярного журналу “Elle”:

– Знаєте, незалежно від того, як ми ставимося до Юлії Тимошенко, я все-таки за те, щоб жінок у політиці було більше. Ми з нею не маємо жодних особистих стосунків, ми з нею ледь знайомі, бачилися кілька разів. Але я симпатизую жінкам, які приходять до влади, і я б дуже хотіла, щоб у них усе виходило не заради амбіцій суто жіночих, а щоб для держави, для своєї батьківщини, для свого народу вони старалися робити більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG