Доступність посилання

ТОП новини

Німецький депутат: розірвати Україну між Росією та Європою - найгірше, що може трапитися.


Надія Кандиба

Німеччина, 11 липня 2005 - У разі проведення дострокових виборів до Бундестаґу склад німецького парламенту помітно зміниться. Це можуть відчути на собі німецько-українські міжпарламентські відносини. Кілька впливових політиків, які досі інтенсивно займалися Україною, вже заявили, що не змагатимуться за депутатський мандат.

Серед депутатів, які досі намагалися створити в німецькому парламенті проукраїнське лобі, належать голова зовнішньополітичного комітету Бундестаґу Фолькер Рюе та голова німецько-української міжпарламентської групи Єлена Гоффманн. Але в новому складі парламенту не буде ані християнського демократа Рюе, ані соціал-демократа Гофманн. Вони вирішили полишити депутатську діяльність, хоча мають намір і надалі займатися Україною.

Єлена Гофманн визнає, що принаймні їй тепер буде значно важче проштовхувати свої ідеї в життя:

“У будь-якому разі я залишатимуся членом розширеного правління Німецько-українського форуму. Я хочу спробувати налагодити активнішу співпрацю між регіонами та підприємцями. Хоча важко сказати, як мої інціативи сприйматимуться в майбутньому, оскільки я вже не матиму депутатського мандату. А, як відомо, депутат – це депутат”.

Представник соціал-демократів висловила сподівання, що в Німеччині нарешті остаточно зрозуміли те значення, яке має Україна для стабільності в Східній Європі. Ще цього року уряд Німеччини надасть Україні 25 мільйонів євро технічної допомоги. Враховуючи складну ситуацію з німецьким бюджетом, таке рішення не можна вважати чимось само собою зрозумілим.

“Досі Україна була не зовсім тією країною, відносно якої можна було б розвивати якусь особливу активність. Але після політичних перетворень в Україні ситуація докорінно змінилася. На мою думку, федеральний уряд це розпізнав. Звичайно, для мене, як для людини, що так інтенсивно займається Україною, цього ніколи не буде достатньо”, - сказала Гоффманн.

Як зауважила депутат, Німеччина мала б інтенсивніше виступати в ролі посередника між Україною та Європою, з одного боку, та Україною й Росією - з іншого.

“Така посередницька роль важлива для того, щоб Україну не розірвали між Росією та Європою. Інакше це буде найгірше, що може трапитися”, - застерегла депутат німецького Бундестаґу, член фракції СДПН Єлена Гоффманн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG