Доступність посилання

ТОП новини

Московський політолог про візит Віктора Ющенка до Донецька


Василь Зілгалов

Прага, 18 липня 2005 року – В багатьох українських коментарях проглядалося здивування тим, як на минулому тижні Донецьк приймав Віктора Ющенка. Всі зауважують різницю між лютневим і нинішнім візитами президента до складного для нової української влади регіону. Не обминув зауважити це й відомий московський політичний експерт Андрій Піонтковський, котрий вважає закономірним те, що Віктор Ющенко бажає підкреслити і своєю другою поїздкою до Донецька, що він є президентом всіх українців а не лише тієї половини , що його обрала.

Відповідаючи на питання про головну мету візиту Віктора Ющенка в Донецьк російський політичний експерт Андрій Піонтковський підкреслив: “В Москві не можуть зрозуміти що при всій гостроті стосунків того ж донецького клану з Києвом і з Ющенком лідери цього клану зовсім не потребували і не потребують в московській владі, московській політичній еліті, свого роду даху. Мені здається, якраз результати виборів і їх наслідки показали, що українська держава вже остаточно склалась і абсолютно вірно, що Ющенко підкреслює якраз цю єдність країни, відвідуючи якраз такі, так би мовити, проблемні регіони, як Донецьк і Крим”.

Я запитав пана Піонтковського про те, чи не пов’язаний другий візит Ющенка до Донецька із наближенням парламентських виборів і політолог наголосив: “Передвиборча кампанія впливає на всі процеси і економічні, і політичні процеси в Україні також але все таки мені здається оці довгострокові інтереси зміцнення єдності нації, країни тут переважають”

На моє запитання про зв’язок візиту Ющенка із складністю економічної ситуації в Донбасі Андрій Піонтковський відразу відреагував: “ Ну в економічному плані так, звичайно, ми все робимо із запізненням, всі ці проблеми, які є в російському Кузбасі, і в українському Донецьку захід вирішив років 50 тому, і Україні доведеться це розв’язувати із закриттям не рентабельних шахт і адаптація шахтарів, це є економічний аспект проблеми, окрім політичного, загоєння отих рубців на президентських виборах, які завдані електоральним протистоянням, з якими Ющенко не справився відразу в той прийом, який йому організували у лютому, бо другий візит його сюди радикального відрізняється від лютневого але ці економічні проблеми на відміну від політичних досить серйозні проблеми і це все попереду”.

Аналізуючи інші причини особливої уваги Ющенка до проблем Донбасу Андрій Піонтковський підкреслив, що в регіоні сильна організована злочинність і додав: “Не є великим секретом, що такий авторитетний лідер до недавнього часу в Донецьку, як Ринат Ахметов в минулому, може й нині, є одним із керівників злочинного світу. Проблема ця дійсно існує...”
XS
SM
MD
LG