Доступність посилання

ТОП новини

Українські студенти проти російського флоту в Криму.


Володимир Притула

Сімферополь, 18 липня 2005 року - Чорноморський флот Росії знову збурює українську громадськість. У Севастополі сьогодні активісти Українського студентського братства вимагали, щоб Росія повернула Україні маяки та інші навігаційно-гідрографічні споруди. Проте акція протесту викликала спротив проросійських організацій міста. Студенти стверджують, що севастопольська міліція фактично була на боці російських патріотів.

Українське Студентське братство вважає, що Чорноморський флот Росії порушує Договір про Дружбу і співробітництво між Україною і Росією та базові угоди щодо базування флоту в Україні. Ця студентська громадська організація вимагає передати Україні всі навігаційні об’єкти, які в Криму досі використовують росіяни. Студенти мали намір передати командуванню ультиматум і перед входом до головного штабу Чорноморського флоту розбити наметове містечко. Голова Братства Олег Яценко в інтерв`ю радіо "Свобода": "Є відповідне рішення суду, навіть два такі рішення, але вони грубим чином не виконуються вже протягом кількох років з боку Російської Федерації. В нашій акції беруть участь представники обласних організацій - від Західної України до Луганська, від Одеси до Сум. Сумські студенти, які йшли пішки на Київ, цілу делегацію активістів сюди привезли. Оскільки ми приїхали сюди на самофінасуванні, ми повністю плануємо самі всю акцію від а до я і ні на кого не покладаємося, то ми запросили по два представники з кожного регіону, відповідно нас біля 50 чоловік."

Однак, коли “братчики” прибули на місце акції, то представники Російської громади Севастополя та інших проросійських організацій міста заблокували підхід до флотського штабу. Олег Яценко продовжує: "Вони не пускали нас, нападаючи фізично, побили декілька дівчат, не пускали нас пройти і поставити намети перед головним входом до російського центру. Нам довелося зупинитися там, де нас зупинила російська община."

Голова Студентського братства Олег Яценко також говорить, що на боці місцевих російських патріотів виступила і севастопольська міліція: "Міліція напала на представників Студентського братства, декого, зокрема Юрія Демедюка з Одеси захопили і в невідомому напрямку відвезли в міліцейському бобіку. В нас є законно зареєстрована заявка в міській держадміністрації, зареєстрована до початку акції." Але в Центрі громадських зв’язків севастопольської міліції спростовують ці закиди. Каже начальник Центру Юлія Сиротинська: "Пікетники виставили намети не в узгодженому з міськадміністрацією місці, а безпосередньо на дорозі і працівники міліції вимагали вивільнити дорогу. За невиконання законних вимог працівників міліції (є така стаття в Адміністративному кодексі України) було затримано одну особу. З ним провів бесіду начальник районного відділу міліції і його відпустили."

Російські військові в інцидент не втручалися. Не коментує вимоги пікетувальників і прес-центр Чорноморського флоту Росії. Проте там неофіційно сказали, що сьогоднішня акція жодним чином не вплинула на перебіг служби російських моряків. Минулого місяця, коментуючи вимоги Міністерства закордонних справ України про передачу навігаційно-гідрографічних споруд, флотський прес-центр заявив, що це є компетенцією вищого українського і російського керівництва, а не київського суду, навіть якщо він має назву Вищий господарський суд.

Студентам з братства усе ж вдалося виставити один вцілілий намет напроти російського штабу, вони обіцяють стояти тут доти, доки командування ЧФ Росії не виконає їхні вимоги. Тим часом представники проросійських організацій Севастополя обіцяють провести поруч масові акції на підтримку Чорноморського флоту. І, як каже радіо "Свобода" представник Громадського комітету “Український Севастополь” Микола Владзимирський, ці організації діють у тісному зв’язку з російським командуванням. Тому Владзимирський вважає, що навряд чи українським студентам вдасться довго протистояти цьому союзу.

Українсько-російська суперечка за низку маяків і навігаційно-гідрографічні об’єкти в Криму тягнеться з 1998 року, коли розпочалися активні процеси розподілу Чорноморського флоту. Зараз, попри попередні домовленності, росіяни повністю контролюють навігаційну обстановку в українських територіальних водах довкола Криму, хоча відповідальність за безпеку судноплавства несе українська сторона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG