Доступність посилання

ТОП новини

Про плани управління архітектури розповіли у мерії Одеси.


Петро Каландирець

Одеса, 18 липня 2005 року – В Одесі вже розробили техніко - економічне обґрунтування генерального плану розвитку міста. Проведена належна експертиза документу, який був узгоджений на спільному засіданні колегії Держбуду України і виконавчого комітету міської Ради. Про це повідомив на проведеній 18 липня прес конференції для журналістів начальник управління архітектури Одеського міськвиконкому Анатолій Мартиненко.

За словами чиновника, цього року планувалося завершити започатковану раніше роботу. Щоправда, на заваді стала розробка проекту Закону „Про адміністративно-територіальну реформу”, у зв’язку з чим розробка головних планів розвитку населених пунктів, які претендують на статус „міст-регіонів” призупинена. Подібна ситуація склалася не лише у Одесі, але й у інших великих містах України.

Як відомо, згідно з концепцією адміністративно-територіальної реформи, кордони Одеси мають значно розширитися за рахунок приєднання різноманітних населених пунктів – сільських і селищних Рад, які нині підпорядковані області. Тим часом, триває плідна робота над розділами правил забудови міста. Всі необхідні документи вже розроблені для подальшого оприлюднення у пресі і проведення належної експертизи.

Новий документ принципово відрізняється тим, що виконаний на підставі документації Держбуду і містить викладення процедур пов’язаних з вибором, оформленням земельних ділянок для подальшої організації будівництва. Тут є і розділи присвячені регламентації будівельної діяльності.

Закон „Про архітектурну діяльність” відтепер передбачає, що проектування і будівництво у історичних центрах міст, курортно-рекреаційних зонах та інших зонах особливої важливості здійснюється лише на конкурсній основі. Інвестор не має права замовити одному виконавцю розробку проекту і не має права представити лише один проект на визначений ним майданчик.

У розроблених нових правилах передбачається залучення громадськості до обговорення і узгодження різноманітних будівельних програм.

„Принципові положення генерального плану розроблені і узгоджені. Залишається доопрацювати державний план до рівня, який передбачений діючими будівельними нормами”, - повідомив Анатолій Мартиненко.

На його думку, якщо у поточному році буде ухвалений Закон „Про адміністративно-територіальну реформу” і Одеса перетвориться у місто-регіон є плани щодо відновлення розроблення Генерального плану вже у нових кордонах.

Анатолій Мартиненко переконаний, що міська влада Одеси має звернути особливу увагу на збереження приморської зони: “Виникла реальна необхідність утворення на пляжах міста штучного бар’єрного рифу, який би гасив хвилю і забезпечував проточність берегової води. Є кілька принципових концепцій, які пропонували провідні науково-дослідні інститути, але всі вони, незалежно від технічних рішень, пропонують ще і розвиток берегової частини у бік моря. Якщо нині залучати значні інвестиції у нас виникне територіальний ресурс для розширення функціональних характеристик зони. В Одесі мають максимально зберегти дерева у приморській частині. До нових наукових і проектних розробок мають залучати екологів”.

На думку начальника управління архітектури Одеського міськвиконкому Анатолія Мартиненка, у справі захисту берегової зони мають залучати ще і достатньо складні та коштовні дренажні системи.
XS
SM
MD
LG