Доступність посилання

ТОП новини

Російські і кримськотатарські політики вимагають повернення історичної топоніміки Криму.


Володимир Притула

Сімферополь, 19 липня 2005 року - Конгрес російських громад Криму вимагає ліквідації в Криму радянської топоніміки. У заяві Конгресу, оприлюдненій у Симферополі, мовиться, що в демократичній Україні немає місця іменам більшовицьких катів, на совісті яких назавжди залишився чорний гріх убивства царської сім’ї і мільйонів співвітчизників. Кримські татари називають це політичним піаром, але теж вимагають повернення історичної топоніміки півострова.

У заяві мовиться, що активісти Конгресу і Патріотичного блоку “У майбутнє – з Росією!” розпочинають кампанію протестів проти присутності імен більшовиків у топоніміці Симферополя і Криму. Зокрема, Конгрес російських громад Криму вимагає від Симферопольської міськради повернути історичні назви вулицям, які сьогодні носять імена Бела Куна, Карла Лібкнехта, Рози Люксембург, Карла Маркса, Володимира Леніна, Калініна, Дзержинського, Воровського та інших, цитую: “катів російсько-слов’янського населення Криму”, а також перенести пам’ятник Леніну з центрального майдану Симферополя на територію одного з підприємств, де робітники сповідують комуністичну ідеологію.

Голова Конгресу російських громад Криму, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников каже, що Леніна можна було б віддати і до маєтку лідера кримських комуністів Леоніда Грача.

“Це наша принципова позиція – Конгресу російських громад Криму і Патріотичного блоку “У майбутнє – з Росією!”, що не можна жити минулим. Особливо ідеологією тих людей, які чинили антилюдські, фашистські, божевільні вчинки – знищували безневинних людей. Ми добре знаємо, хто такий Бела Кун – це червоний кат, який розгорнув терор у Криму після Громадянської війни. Він убив десятки тисяч людей – росіян, українців, татар. Він сам хвалився, що три дні не відходив від кулемета і в нього руки стомилися розстрілювати людей. Сьогодні кров цих людей волає до покаяння”, - вважає Сергій Шувайников відомий в Криму проросійський політик.

Інший відомий кримський політик, один з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров теж каже, що історичну топоніміку Криму слід повернути. Вона є частиною втраченої в результаті депортації кримськотатарської культури. Але заяву Конгресу російських громад Криму він вважає передвиборною.

“Тема повернення історичної топоніміки Криму зараз найбільш актуальна проблема. Це вірно схопили і представники оцієї проросійської організації. На превеликий жаль, це для них тема піарська, оскільки вони потребувавши зміни назв вулиць звертають увагу, що вони виступили оці більшовики катами слов’янського населення, як вони визначилися. Треба говорити про те, що більшовики катували всіх в Криму, то можна було б сісти за єдиний круглий стіл і обговорити всі питання, щодо відновлення топоніміки в Криму. Такого роду звернення, як виступила проросійська організація, має більш за мету попіарити себе, ніж реалізувати тему повернення топоніміки Криму”, – вважає Рефат Чубаров.

Комуністи поки що ніяк не коментують вимоги російських і кримськотатарських політиків, але у міськомі Компартії повідомили, що відповідь буде рішучою і гнівною. У міськраді ж Симферополя заявили, що для будь-яких перейменувань потрібні значні кошти, яких у міста і в автономній республіці немає.
XS
SM
MD
LG