Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі есперти застерігають перед занадто сильним обмеженням повноважень дорожньої міліції.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 липня 2005 року – Німецькі експерти привітали наміри українського керівництва нарешті подолати корупцію в лавах дорожньої автоінспекції. Проте вони скептично поставилися до намірів ліквідувати ДАІ і обмежити повноваження міліції лише регулюванням дорожнього руху.

Розпуск Дорожньої автоінспекції без чіткої концепції створення структури, яка б її замінила, може негативно вплинути на ситуацію на українських дорогах, застерігають німецькі експерти. Говорить речник клубу автолюбителів ADAC Максиміліан Маурер: “Я не можу собі уявити, як можна повністю відмовитися від контролю автомобілів або контролювати водіїв лише у виняткових випадках. Якщо хтось перевищує швидкість або сів за кермо в нетверезому стані, тоді контроль є просто необхідним”, - наголосив Маурер.

Крім того, зазначив далі представник німецького клубу автомобілістів ADAC, вже сам факт, що водії знають про реальну можливість контролю, сприяє тому, що вони в своїй більшості дотримуються правил. Що таке жорсткий контроль, коли не допомагає жодний хабар, довелося дізнатися й багатьом українським водіям, які побували в Німеччині. У німецьких засобах масової інформації постійно з''являються публікації про арешт автомобілів з українськими номерами через серйозні технічні недоліки.

Нещодавно німецька поліція зупинили вантажівку з України, яка взяла з собою у спеціально прикріпленому зайвому баку додаткове дизельне пальне, аби не заправлятися на території Німеччини. Пального було так багато, що цей автомобіль потрапив під класифікацію машини з особливо небезпеченим вантажем, для перевезення якого необхідно мати спеціальні документи. Автомобіль негайно було конфісковано, а водію довелося заплатити штраф.

Поїздки ж машиною до України німці розглядають, як невелику пригоду. Тим більше, що досі ніхто не знає, чого можна чекати від дорожньої міліції. Тому німецький клуб ADAC радить не вступати в жодну суперечку навіть з корумпованими представниками закону.

Максиміліан Маурер: “Якщо ж виникне пропозиція заплатити хабар, тоді варто в письмовій формі все детально задокументувати. Тобто, скласти для себе докладний протокол, аби потім не було якихось неприємностей”.

Рецептів, як побороти корупцію в лавах української дорожньої міліції, він давати не став. Не дивно, що більшість німців, які відправляються до України, надають перевагу літаку, а не машині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG