Доступність посилання

ТОП новини

Чи вигідні Україні домовленості Івченка з російськими газовиками?


Влада Саюк

Київ, 19 липня 2005 роу - Вигідний, чи не вигідний контракт, який підписала Україна з російською компанією "Газпром"? Вчора керівник Нафтогазу Олексій Івченко переконував громадськість у тому, що конфлікт з росіянами стосовно 8 мільярдів кубометрів газу, який зберігається в сховищах України, і який росіяни хотіли забрати, або продати Україні за світовими цінами, повністю вичерпаний. Проте сьогодні російські газовики заявили, що домовленості справді є, але дещо інші, ніж говорить пан Івченко. Що відбувається у газовій сфері?

Вчора у голови правління “НафтоГазу України” Олексія Івченка був зоряний час. Він розповідав Україні, як вигідно уклав угоду з росіянами про постачання газу. За словами Івченка, росіяни погодилися на все. Вирішили два з половиною мільярди кубометрів газу з тих майже 8 які перебувають в підземних сховищах України, зарахувати за послуги транзиту. Решту з того, що залишиться - майже 5 мільярдів кубометрів, віддаватимуть частинами. А не виплачуватимуть його світову ціну, як вимагав "Газпром." І об’єм прокачування Росією через українські трубопроводи газу до Європи росіяни хочуть збільшити цього року на 8 мільярдів наступного до 11. До того ж вартість газу, за словами Івченка, на найближчі півроку буде зафіксована на рівні 50 доларів США за одну тисячу кубометрів. Івченко довго переконував, що все просто ідеально.

Тим часом вже сьогодні росіяни взялися пояснювати, що Україна і Росія домовилися не зовсім про те, що розповідав голова “Нафтогазу”. Росія справді погоджується, щоб майже 5 мільярдів кубометрів газу, які залишаться в українських підземних сховищах, віддавали частинами. Щоправда, власник палива “Газпром” ще вчора продав його компанії “РосУкренерго”. Тому Україні з її боргами варто розбиратися з дійсним власником цього палива. За додаткові 8 мільярдів, які росіяни хочуть цього року прокачати українськими трубами, вони будуть платити 2 мільярди кубометрів газу, а не два з половиною, як казав Івченко. Про усе це заявив заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв. До того ж він висловив здивування заявами Івченка, “Тому що вони не відповідають ні букві, ні духу досягнутих домовленостей, які були закріплені сторонами в відповідних документах.” – кінець цитати Олександра Медведєва.

Що ж відбувається у газовій сфері? Експерт Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Іван Полтавець в інтерв`ю радіо "Свобода“ сказав.

Іван Полтавець

Те, що відбувається зараз в газовій сфері між Україною та Росією – це, скоріше за все, переформатування відповідних домовленостей або намагання прояснити домовленості, записати їх в контракті, там, де раніше, скажімо, їх не було. Наприклад, про зберігання газу в підземних сховищах.

Росія раніше платила невелику ціну за підземні сховища бо не зрозуміло, хто має платити за буферний газ. Тепер це питання стало на порядок денний, і якось воно з великим болем вирішується.

Влада Саюк

За словами Полтавця, головна причина конфліктів полягає в тому, що Україна через своє бажання платити неповну ціну за газ залежить від Росії і остання цим щоразу намагається користуватися.

Іван Полтавець

Проблема спирається в необхідність реформування внутрішнього ринку газу. Неможливо вирішити проблему переходу на ринкові стосунки, коли ринок не готовий платити справжню ціну.

Зараз ціна на внутрішньому ринку для споживачів субсидіюється за рахунок надходжень від надання послуг транзиту. Умовно кажучи, держава за рахунок компанії “Укртрансгазу” субсидує внутрішнє споживання. Мова йде про те, що необхідно підвищувати тарифи для споживачів, але до виборів, скоріше за все, ніхто такий крок не може піти, і саме тому з’являються такі проблеми в переговорах з Росією.

Тобто, якби Україна була готова перейти на ринкові стосунки, підняти внутрішні тарифи і почати платити якусь біль-менш ринкову ціну, не субсидійовану, за газ, то всі ці проблеми знялися б автоматично.

Влада Саюк

Проте до виборів простим споживачам, незважаючи ні на які суперечки, боятися підвищення вартості газу не варто, каже Полтавець. Він прогнозує, що керівництво України на такий крок піти побоїться, тому вже зараз можна очікувати нових російсько-українських газових конфліктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG