Доступність посилання

ТОП новини

ЄС допоможе Україні контролювати кордон з Молдовою у районі Придністров''я.


Сергій Кисельов

Київ, 19 липня 2005 року - Європейський Союз позитивно оцінює план президента України Віктора Ющенка щодо врегулювання конфліктної ситуації між Кишиневом і Тирасполем. Ба більше. На пропозицію Києва, ЄС готовий допомогти патрулювати кордон між Україною і Молдовою в районі Придністров''я. Про це заявив сьогодні на прес-конференції в Києві генеральний секретар Ради Європейського Союзу, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана.

У ході переговорів, які провів сьогодні Хав’єр Солана з Віктором Ющенком, сторони обговорили стан і перспективи співпраці України та Євросоюзу й хід реалізації плану дій "Ураїна-ЄС" у сфері політики і безпеки. Як повідомив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, Київ висловив представникові Євросоюзу свої міркування і щодо саміту "Україна – ЄС", який має відбутися наприкінці жовтня цього року.

Чимало уваги у перебігу сьогоднішніх переговорів було приділено розгляду шляхів врегулювання заморожених конфліктів – насамперед, придністровського.

На прес-конференції пан Солана сказав, що Євросоюз дуже хвилює молдовсько-придністровська ситуація. Водночас він повідомив: ЄС вельми схвально оцінює план щодо її врегулювання, який запропонував український президент Віктор Ющенко. І тому, коли український лідер надіслав Хав’єрові Солані листа, у якому "поцікавився, чи може Європейський Союз допомогти організації безпеки та врегулюванню конфліктної ситуації на кордоні Молдови і України в районі Придніcтров''я , чи можливою є, скажімо, допомога, ба, навіть людськими ресурсами, ми відповіли на це: так. Ми готові, ми зможемо, ми будемо надавати допомогу, що стосується вирішення цієї проблеми".

Пан Солана зазначив, що Україна у напрямку Світової організації торгівлі робить правильні кроки. Хоча все населення не може підтримувати вступ країни до СОТ. Він справді принесе певні проблеми. Але позитивні результати будуть вищими, аніж негативні.

Що стосується розвитку в Україні протягом останніх 6 місяців економіки та демократії , то, на думку Хав’єра Солани, майже на 100 відсотків усе відбувається саме так, як і передбачав Європейський Союз. Тобто, в цій царині було здійснено чимало такого, що заслуговує на високу оцінку.

Що ж до спрощення візового режиму для українців при поїздках до країн Євросоюзу ( у відповідь на аналогічні кроки, здійснені Києвом), пан Солана запевнив: "Я дуже сподіваюсь, що питання про лібералізацію візового режиму для українців буде вирішено. Може, не повністю, але в достатній мірі, найближчим часом".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG