Доступність посилання

ТОП новини

Чому Японія не поспішає вкладати гроші в Україну?


Сергій Кисельов

Київ, 15 липня 2005 року - Напередодні візиту президента України Віктора Ющенка до Токіо посол Японії в Україні Кісітіро Амае дав інтерв’ю радіо "Свобода". Дипломат розповів, яка програма чекає на українського лідера і назвав причини, що заважають японському бізнесу інвестувати гроші в Україну.

У приймальні посла Японії в Україні Кісітіро Амае, біля дверей його кабінету висить чималенький плакат. "Я – за чесні вибори. А ти? ", – написано на ньому. І намальоване кошенятко із піднятою догори лівою лапкою – японський оберіг, що привертає щастя в дім. В інтерв’ю для радіо "Свобода" японський дипломат сказав, що після третього туру президентських виборів в Україні почалися відчутні демократичні зміни. І що після Помаранчевої революції чимало японців уперше дізналися про Україну й полюбили її.

Японія з-поміж країн Великої вісімки є для України чи не найбільшим грантодавцем. З 1993 року, коли Київ та Токіо встановили дипломатичні відносини, Японія надала Україні у вигляді грантової допомоги 126 мільйонів доларів. І ще 380 мільйонів доларів уряд Японії направив для реалізації програм, спрямованих на покращення життя українців. Що ж стосується інвестицій, то японський бізнес допоки сторожко ставиться до вкладання своїх грошей в українські проекти.

Посол Японії в Україні Кісітіро Амае: "Чому Японія не інвестує Україну? Справді, її інвестування мізерне порівняно зі вкладанням грошей в економіку інших країн. Але зважте не географічну відстань між Японією і Україною. По-друге – мова. Найбільше ми вкладаємо гроші туди, де можемо спілкуватися англійською: насамперед США, потім Великобританія, Ірландія, Австралія. І, звичайно, наші довколишні сусіди – Китай, Східна Корея, які не знають японської, але ми спілкуємося з допомогою перекладачів".

Утім, на думку пана посла, Україна також має шанси дістати вагоме японське інвестування. Адже, за словами дипломата, за кількістю інвестицій у Європу після Великобританії найбільші грошові вкладання були зроблені у Францію, Німеччину, Іспанію, Польщу, Угорщину, Чехію і Словаччину. “Я був дуже здивований, коли дізнався, що на угорському ринку працює близько 150 японських фірм, у Чехії – понад двісті, у Польщі – 150. Тим часом в Україні, включаючи гроші, що були вкладені в неї через японські компанії, які працюють в Європі, мабуть є з 15 інвесторів".

І ще одна цифра, яку навів японський дипломат. З того ж таки 1993 року Японія інвестувала в Україну 42 мільйони доларів. У Чехію чи в Угорщину – приблизно у сто разів більше.

Таким чином, головна мета поїздки до Японії президента України Віктора Ющенка є цілком прозорою: переконати японців, що український ринок для них є і привабливим, і безпечним. Для цього, як розповів Кісітіро Амае, разом із українським лідером до Токіо прибудуть перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах, міністри економіки Сергій Терьохін, транспорту - Євген Червоненко, закордонних справ - Борис Тарасюк.

На запитання про те, чого найбільше чекає Токіо від відвідин українського лідера, дипломат відповів, що, насамперед, домовленостей про тіснішу економічну та політичну співпрацю.

Кісітіро Амае: "Конче важливим фактором є підтримка японським урядом демократичних перетворень в Україні та заохочення розвитку системи ринкової економіки, як це обіцяє нове українське керівництво. А також – входження України до європейській економічної системи заради пришвидшення власного економічного зростання".

Посол Японії в Україні розповів про програму візиту Віктора Ющенка, який розпочнеться 20 липня. Першим наміченим заходом стане відвідання українським лідером японського центру бджільництва при токійському університеті. Окрім того, він проведе переговори з прем’єр-міністром та імператором Японії. Плануються до підписання спільна українсько-японська декларація, а також двосторонній протокол про надання взаємного доступу на ринки товарів і послуг, який є необхідним для вступу України до Всесвітньої торговельної організації. Віктор Ющенко побуває в Хіросімі, відвідає меморіал жертв ядерного бомбардування – у серпні виповнюється 60 років цій трагічній події. Заплановано також відвідання президентом українського, польського і японського павільйонів на виставці "Експо-2005" та інтерв’ю і прес-конференції для представників японських і українських ЗМІ.

До речі, відповідаючи на запитання, чи правда, що минулого четверга Віктор Ющенко запізнився на зустріч із японськими журналістами на 7 годин, пан Амае відповів, що бесіда із п’ятьма японськими журналістами, які чекали на українського лідера в його офісі, розпочалася пізніше лише на 4 з половиною години.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG