Доступність посилання

ТОП новини

Президент України провів реформаторські наради з силовиками.


Василь Зілгалов

Перед відльотом до далекої країни сходу Сонця, український Президент провів прямо таки виснажливі за часом тай за змістом наради із силовими структурами держави. Віктор Ющенко влаштував зранку своєрідний розгін в МВС і ввечері того ж понеділка зібрав СБУ і на початку вівторка дав реформаторські настанови митникам. Йшлося не просто про бузинові кущі, за якими ховалися до вчора чимало українських даішників, а про цілеспрямоване реформування згаданих силових структур України.

Мій колега Василь Зілгалов спробував дещо прояснити характер цих нарад, так би мовити, з перших уст, насамперед від прес-секретаря президента Ірини Геращенко.

Ось що вона сказала для слухачів радіо “Свобода”:

Василь Зілгалов

Пані Геращенко, як Ви прокоментуєте нараду за участі Президента в СБУ?

Ірина Геращенко

Я хотіла б об’єднати у своєму коментарі три важливі події, які відбулися впродовж трьох останніх днів - наради Президента за участю керівників силових структур - Президент України в понеділок-вівторок взяв участь у розширеній колегії МВС, СБУ та митної служби.

Безумовно, що це не є випадковість, що дві доби Президент України присвятив розмові з керівництвом силових структур, тому що насправді головна тема цієї розмови, яка була дужа жорсткою під час усіх нарад, - це підсумки роботи силових структур протягом першого півріччя, а також акцентуація на необхідності проведення реформ у цих службах, зокрема акцентуація уваги на тих головних проблемах і нюансах, на яких мають зосередитися у своїй роботі ті чи інші служби.

Якщо під час наради з керівництвом МВС, мабуть, найрезонанснішою стала заява Президента про необхідність реорганізації ДАІ, абсолютно очевидно, що в нинішньому вигляді, якщо Україна йде до Європи, ДАІ не може існувати, як “страшилка” для водіїв, а має існувати у вигляді патрульно-постової служби, яка допомагає водіям, так як це є в будь-якій цивілізованій європейській країні, то під час зустрічі з керівництвом СБУ, яка тривала близько п’яти годин в першу чергу говорилося про необхідність захисту національних інтересів України.

Президент України зосередив увагу керівників силових структур на необхідності серйозного кадрового оновлення, а саме, мають приходити молоді, професійні, амбітні люди, які над усе ставлять захист державних інтересів України.

Якщо говорити про засідання СБУ, то Президент зосередив увагу на необхідності активізації боротьби з наркотиками, з нелегальною міграцією, з торгівлею людьми, з контрабандою.

Під час зустрічі з силовиками на всіх трьох засіданнях одним із головних питань було питання кордонів. Президент України вимагає, аби облаштування українських кордонів відповідало світовим стандартам, аби вони були відкритими для чесних громадян, для наших гостей, для українців, які повертаються, і аби їх назавжди закрили для контрабанди, для нелегальних товарів і всіх заборонених товарів, які можуть перетинати кордони.

Василь Зілгалов

Пані Геращенко, а чи йшлося в СБУ про масштаби нелегальної міграції, торгівлі людьми?

Ірина Геращенко

Під час усіх нарад називалося дуже багато конкретної інформації, конкретних прикладів, конкретних цифр, але ж недарма два засідання носили закритий характер, а саме, для того, аби певні цифри, які становлять службову інформацію, залишалися за стінами.

Головне, що пресі і громадськості відомий головний напрямок розмови і ідеологія розмови.

Василь Зілгалов

А чи якісь зміни в СБУ передбачаються?

Ірина Геращенко

Насправді і під час розмови з керівництвом СБУ, і під час розмови з митною службою мова йшла в першу чергу про необхідну реформу, яку вже почали продумувати півроку тому, але зараз, коли попрацювали там нові люди, сформувалася нова команда, можна чіткіше говорити про пріоритети цієї реформи і бачити її чіткіше. Це був головний напрямок розмови.

Щодо конкретних цифр, то їх треба мати перед собою. Я думаю, що це питання вже до керівників силових структур, які, наскільки мені відомо, ніколи не відмовляються від спілкування з пресою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG