Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті намагаються дати правову оцінку штучного голодомору 1947 року.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 20 липня 2005 року – Депутати Івано-Франківської обласної ради звернулись до прокуратури дати правову оцінку фактам штучного голодомору 1947 року. У той час в області від голоду загинули тисячі галичан.

Постійна комісія з питань захисту прав людини, законності та правопорядку Івано-Франківської обласної ради вирішила вкотре звернутися до прокуратури. Депутати вимагають у недавно призначеного прокурора області Михайла Гошовського негайно дати правову оцінку фактам штучного голодомору в області 1947 року. Народні обранці підготували спеціального листа, якого оприлюднили на сесії обласної ради. У листі наголошується, що депутати облради, починаючи з 1997 року, зверталися до різних інстанцій з проханням дати правову оцінку злочинам, пов’язаним з організацією штучного голодомору в Городенківському і Снятинському районах.

До прокуратури області було передано чимало матеріалів, які підтверджували факти голодомору, організованого радянською владою. З цього приводу прокуратура вже порушувала кримінальну справу. Однак її, як вважають депутати, 1999 року безпідставно закрили. Минулого року на вимогу Генерального прокурора України справу про голодомор в Івано-Франківській області було поновлено.

Депутати висловили своє обурення тим, що прокуратура впродовж 9-ти років досліджує обставини цієї трагічної справи і ніяк не може визначитися, інакше кажучи, встановити факт голодомору. Депутати облради у своїх виступах наголошували, що майбутні покоління повинні знати правду про злочини окупаційного режиму. Прокуратура у свою чергу заявила, що поновить розгляд цієї справи і врешті буде дана оцінка фактів голодомору, який було спровоковано на Прикарпатті у 50-х роках минулого століття.
XS
SM
MD
LG