Доступність посилання

ТОП новини

Влада в Одесі готова до співпраці з християнськими конфесіями.


Петро Каландирець

Одеса, 20 липня 2005 року – У приміщенні мерії Одеси була проведена перша зустріч керівництва управління внутрішньої політики міськвиконкому з представниками церков, які об’єднані і працюють навколо Духовної Ради християнських конфесій. Духівництво різних церков висловили бажання спільно з міською владою працювати над вирішенням різноманітних соціальних програм.

У проведеній зустрічі брали участь єпископи Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької та Римо-Католицької церков, пастор Об’єднаної методистської церкви Петро Мартьянов, священик Української Автокефальної Православної Церкви отець Михайло Кушнір, капелан Євангелічного Альянсу Олександр Філіппов, голова „Місії для моряків” Олександр Сорокін та інші поважні гості.

„Зустрічі різних релігійних організацій з представниками органів державної влади та місцевого самоуправління стали гарним проявом приходу нової влади. Прийшов час відчути зміни і у нашому місті. І дійсно, хоча Церква і держава відокремлені, але віруючі наших церков є громадянами цієї країни. Тому у вирішенні різноманітних проблем нашого суспільства вони справедливо розраховують на співпрацю з представниками влади, яких вони обирають. Це не означає, що ми лише прохаємо. Ми готові давати і ділитися тим що маємо, але хочемо щоби робилося це на користь місцевої громади”, сказав у привітальному слові до учасників зустрічі голова Духовної Ради християнських конфесій. Єпископ Одеський і Симферопольський РКЦ Броніслав Бернацький. Єпископ УГКЦ, Владика Василь Івасюк наголосив, що лише з приходом нової міської влади позитивно вирішується питання будівництва у причорноморському місті храму Українсько – Греко-католицької Церкви. За цей час саме УГКЦ активізувала в Одесі працю на підтримку працівників моря і стала засновником Інституту вищої релігійної культури, де навчання проходять 40 студентів. Вже другий рік приділяється особлива увага і вихованню молоді у літніх християнських таборах в Одеській області, Криму та Карпатах, відвідувачі яких знайомляться з основами християнства і відпочивають.

Присутній на зустрічі ректор християнського гуманітарного університету Ростислав Крижанівський наголосив на готовності цього вищого навчального закладу до взаємовигідної співпраці з новою владою в Одесі. „Освіта, яку одержують майбутні теологи, юристи, економісти, психологи та журналісти у нас ґрунтується на християнському світосприйнятті. Ми єдиний в Україні такий вищий навчальний заклад і є піонерами духовно - світської освіти”, зазначив пан Крижанівський. Він привітав наміри запровадити у навчальних закладах викладання „християнської етики” та закликав міську владу повернути нинішній одеській вулиці Ленінградській, на якій розташований університет, назву Петропавловської, на честь Святих Апостолів Петра і Павла.

Єпископ РКЦ Броніслав Бернацький закликав міську владу повернути римо - католикам відібрані атеїстичним режимом культові споруди. Дотепер Одеська і Кримська Екзархія РКЦ не має окремого приміщення а єпископ мешкає у маленькій кімнаті Кафедрального Собору Успення Пресвятої Богородиці. Відсутність належних умов не дозволяють відновити діяльність римо-католицької семінарії в Одесі.

Священик УАПЦ, о. Михайло Кушнір подякував міській владі за проведену зустріч і висловив сподівання на те, що незабаром буде вирішеним проблемне питання виділення земельної ділянки для будівництва храму Української Автокефальної Православної Церкви в Одесі. о. Михайло наголосив, що церква і далі готова брати участь у всіх акціях милосердя, на підтримку, зокрема, дітей-сиріт.

Начальник управління внутрішньої політики Одеського міськвиконкому Наталка Чайчук повідомила, що нині у мерії визначена людина, яка відповідатиме за зв’язки з духовними конфесіями. Вона погодилася з пропозицією провести спеціальну конференцію „Місце релігійних організацій у відродженні Одеси” з метою визначення шляхів співпраці міської влади і церков у вирішенні різноманітних соціальних проблем одеситів. Єпископ РКЦ, Його Екселенція Броніслав Бернацький та секретар Духовної Ради, пастор Петро Мартьянов звернулися до Одеського міського голови Едуарда Гурвіца з проханням сприяти подальшим зустрічам, зокрема, з керівниками управлінь освіти, охорони здоров”я, сім”ї і молоді та інших соціальних служб „для складання конкретного плану взаємодії”.

Єпископ Броніслав Бернацький: „Я дуже задоволений наслідками проведеної зустрічі і маю надію на співпрацю. Ми послухали один одного і чекаємо щоби влада пішла нам на зустріч”.

Надзвичайно важливою назвав проведену зустріч і єпископ УГКЦ, Владика Василь Івасюк: „Вона надала нагоду нам всім тут зібратися, почути про наболілі проблеми, про певні плани. Ми всі налаштовані до співпраці”.

В управлінні внутрішньої політики Одеського міськвиконкому запевнили, що такі зустрічі відтепер будуть традиційними.
XS
SM
MD
LG