Доступність посилання

ТОП новини

Розшук через ЗМІ.


Віктор Міняйло

“Служба безпеки України розпочала експертизу записів колишнього майора Державної охорони Миколи Мельниченка, зроблених в кабінеті колишнього президента України Леоніда Кучми, які стосуються справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе”, - повідомив на прес-конференції голова СБУ Олександр Турчинов.

Він вважає, що поки не будуть з’ясовані замовники вбивства, не можна говорити про розкриття справи.

За підрахунками Олександра Турчинова в розпорядженні СБУ знаходиться понад 700 годин записів, які потрапили до відомства різними шляхами. Фрагментів, які стосуються справи Гонгадзе, приблизно 30 годин, і вони суттєво не відрізняються від тих, що вже оприлюдненні в засобах масової інформації.

Олександр Турчинов

Попереднє дослідження матеріалів засвідчило, що записи дійсно проводилися в кабінеті екс-президента України Леоніда Куми. І основний фігурант на цих записах - громадянин України Леонід Кучма.

Наші технічні підрозділи отримали конкретне доручення: в достатньо стислі терміни провести дослідження, експертизу саме тих фрагментів, які пов’язані з загибеллю Георгія Ґонґадзе.

Наприклад, як належності голосів, які на цих записах, так і предмет монтажу. Я переконаний, що ми проведемо цю експертизу не гірше, ніж будь-яка інша установа в світі.



Віктор Міняйло

А на зауваження, що Микола Мельниченко свої записи робив незаконно, і вони не можуть бути доказом у суді, голова СБУ відповів.

Олександр Турчинов

Так, безумовно, санкції суду Мельниченко не отримав перед тим, як починав проводити свої записи. Але ж ці матеріали, у випадку підтвердження їх автентичності і відсутності монтажу, є дуже цінними для аналізу слідством замовників вбивства і самого процесу, який відбувався під час цих подій.

І безумовно, коли буде підтверджена об’єктивність цих матеріалів, це досить серйозний аналіз, який дозволяє слідству відпрацьовувати вже робочі версії причетності тих чи інших посадових осіб до загибелі Георгія Ґонґадзе. Тому що мотивація тих, хто чинив вбивство, особистих стосунків, боргів і так далі не було.

Тобто мотивації, крім виконання замовлення вбивства, у слідства не існує.

Віктор Міняйло

Крім записів Миколи Мельниченка, іншим важливим свідком вбивства Григорія Ґонґадзе є генерал МВС Олексій Пукач, який нині перебуває в розшуку.

Олександр Турчинов не повідомив, чи має СБУ інформацію про його місце перебування, але запевнив, що тих, хто живий, все одно знайдуть.

Прокоментувати подібний розшук через ЗМІ я попросив редактора інтернет-газети “Тема” Олега Єльцова, який спеціалізується на кримінальній тематиці.

Олег Єльцов

Я не знаю, на що спирається пан Турчинов, коли каже, що ми знайдемо його обов’язково, я думаю, що у нього все ж таки більше шансів знайти тіло Пукача, аніж його живим. Бо той прикрий випадок з Кравченком показує, що в справі Гонгадзе буде більше покійників, ніж реальних свідків і реальних свідчень, які вкажуть на замовника і організатора вбивства.

Я не думаю, що генерал Пукач не усвідомлює, що йому світить у разі, якщо його затримають. Мій прогноз: шанс побачити його в залі суду – мінімальні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG