Доступність посилання

ТОП новини

Угорські рятувальники в Румунії.


Угорщина, 21 липня 2005 – Угорські рятувальники першими з-поміж закордонних колег приїхали у Трансильванію, яка постраждала від небувалих літніх повеней. Згідно з уточненими даними, стихія забрала 28 людських життів і завдала економіці Румунії збитків на 1 мільярд євро. Гуманітарний внесок угорців поки що невеликий, але в трансильванських селах люди радіють навіть скромній помочі сусідів, адже бурхлива повінь буквально злизала всі їхні статки, а обіцяні 1000 євро виплат на родину прийдуть з Бухареста ще не скоро.

Хтось мріє про цікаву відпустку, а хтось про хліб щоденний. Саме такі думки зринають в голові, коли дивишся кадри телевізійної хроніки з Трансильванії. Перед очима зловісно коливаються хвилі каламутних потоків, які заливають житлові будинки, нищать врожаї на полях і руйнують цілі села. У 1998 році закарпатці вже пережили подібну тривожну зиму, в Румунії удари стихії прийшлися на розпал літа, але, судячи з інформаційних повідомлень, це аж ніяк не применшує масштабів катастрофи. Адже велика вода у Карпатах – це майже завжди велика біда, якщо говорити ще й про втрачені майже три десятки людських життів.

Південна частина Карпат закрученою велетенською підковою вигинається в Центральній Румунії. Після Альп тут здіймаються в небо найвищі гірські пасма-кряжі в цій європейській системі гір – до двох з половиною тисяч метрів над рівнем моря. Тим більш спустошливими можуть бути тут затяжні рясні дощі. Попри те, що пік опадів у Трансильванії минув кілька днів тому, там все ще залишаються відрізаними від світу острівці з людськими поселеннями, куди можна добратися лише на гелікоптерах. В одному з таких сіл з угорськими рятувальниками зустрівся президент Румунії Траян Басеску. Він назвав братнім жестом негайну угорську допомогу тамтешньому населенню, де, крім румун, мешкає до 1,5 млн-на етнічних угорців і десятки тисяч українців, про стан яких, до речі, нічого не повідомляється в мас-медіях, у тому числі й українських, в той час, як угорське телебачення має в Трансильванії кілька телевізійних штабів. За словами румунського президента, він високо цінить допомогу угорських медиків, яких не лякають навіть розкладені трупи загиблих тварин у забитих намулом колодязях. У селі Команеш угорські фахівці працюють другу добу, очищаючи щодня до 5 тис. літрів питної води.

Розповідає керівник групи Ласло Габудаї: “Цілий день ми провели, розбиваючи табір з шатер для постраждалих від повені, допомагали переселитися у тимчасові житла людям, і це затяглося аж до глибокої ночі. Потім плануємо очищати воду для населення. Румунська влада обіцяє допомогти рятувальникам розібрати за допомогою важкою техніки зруйновані будинки, щоб отримати доступ для більш детального огляду помешкань”.

З південно-угорського м. Капошвара в Румунію виїхало відділення місцевих пожежників. Вони працюватимуть у селі, де люди вже тиждень сидять без питної води. З собою везуть електронасоси, шланги, міні-електростанції, водолазне приладдя, медикаменти і навіть центнер цукру та різноманітні напої. Пожежники постановили, що залишатимуться в постраждалому селі доти, поки в їхній допомозі буде потреба.
XS
SM
MD
LG