Доступність посилання

ТОП новини

До розмежування Ізраїлю і палестини лишився місяць.


Вольф Москович

Єрусалим, 21 липня 2005 року – До дня розмежування Ізраїлю з Палестинською Автономією у Смузі Газа залишається менше місяця. У зв’язку з цим загострюється протистояння різних сил як в Ізраїлі, так і в Палестинській Автономії. Декотрі ізраїльські солдати відмовляються виконувати накази евакуювати єврейських поселенців. А самі поселенці та їхні прихильники влаштовують багатотисячні демонстрації протесту, блокуючи транспортні магістралі. Ситуація настільки загострилась, що стало ймовірним введення в Ізраїлі комендантської години.

З наближенням дня розмежування єврейські поселенці оголосили стан загальної мобілізації своїх сил. Їхній масовий марш у напрямку смуги Газа має на меті показати ізраїльському уряду їхню готовність продовжувати змагання за скасування плану розмежування.

Прибічники палестинців, солдати ізраїльського війська, не підкоряються наказам своїх командирів і деякі з них навіть дезертують, переходячи на бік поселенців.

Всі ці прояви громадянської непокори не можуть не турбувати ізраїльський уряд. Днями газета “Маарів” оприлюднила секретну директиву державної прокуратури Ізраїлю про призупинення більшості кримінальних справ до моменту розмежування. Це означає повну відсутність в ізраїльських містах поліційних сил, яких кинули на евакуацію єврейських поселенців.

Злодії можуть вільно та безкарно коїти свої злочини, а громадяни країни зостаються без захисту поліції.

У керівництві ізраїльської поліції не виключають, що якщо у ході евакуації поселень супротивникам плану Шарона вдасться порушити громадський порядок, начальник поліції Моше Караді звернеться до громадян країни не покидати своїх домівок.

У поліції ще не готові казати, як довго триватиме заборона покидати доми, і що саме буде заборонено? Чи можна буде, наприклад, виходити на місце праці, у крамницю тощо.

Генерал Караді вже звернувся з телевізійним зверненням до ізраїльтян з проханням виявити терпіння та розуміння. На думку місцевих спостерігачів сьогоднішня напружена обстановка в Ізраїлі може призвести до громадянської війни.
XS
SM
MD
LG