Доступність посилання

ТОП новини

Російські нафтовики попереджають: ціна на бензин в Україні скоро зросте.


Сергій Кисельов

Київ, 21 липня 2005 року - Російські нафтовики прогнозують зростання цін на бензин в Україні. Чи може український уряд врегулювати цю проблему в такий спосіб, аби і нафтотрейдери не влаштовували бойкот, і українці були спроможними купувати пальне – і для своїх авто, і для своїх тракторів?

У Києві бензин найпопулярнішої марки А-95 коштує сьогодні приблизно стільки ж, скільки в Нью-Йорку – у перерахунку близько 70 центів за літр. І столичні водії на бензозаправках, шукаючи гроші в гаманцях, аби розрахуватися за пальне, наводять традиційний у таких випадках аргумент: так у них же в Америці зарплати не такі, як у нас в Україні!

Київська АЗС в районі Оболоні, три години дня. Водій "Жигулів" робить висновок щодо бензинового ціноутворення: "Мені здається, що все дорожчає, так і бензин дорожчає". "А як далі буде?" "Може, й попустить".

Його колега на "Форді" налаштований менш оптимістично: "Я думаю, що, мабуть, буде ще дорожчати".

Студент на мопеді, для якого трьох літрів бензину вистачає на 100 кілометрів: "Так, це дуже відчутно. Бензин коштував дешевше, а тепер грошей на бензин іде вдвічі більше".

Те, що бензин дорожчатиме, не чутки. Минулого вівторка про це заявив президент "ТНК-ВР Україна" Олександр Городецький. На запитання ж журналістів про параметри подорожчання він не відповів. Зауважив лише, що світові тенденції зростання цін на нафтопродукти впливатимуть і на російський, і на український ринки.

"ТНК-ВР Україна" є одним із найпотужніших російських нафтотрейдерів на українському паливно-енергетичному ринку. І – одним із головних – до недавнього часу – підозрюваних у корпоративній змові постачальників нафти в Україну. Антимонопольний комітет України порушив проти "ТНК-ВР Україна" та проти "Лукойлу" справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій між компаніями на ринку нафтопродуктів. Але у середу комітет сам же цю справу й закрив. Як було офіційно повідомлено, у зв’язку з відсутністю доказів щодо споєння порушень російськими нафтопостачальними компаніями -- "ТНК-ВР", якій належить в Україні більш як 1200 АЗС, та "Лукойл", що володіє близько 170-ма бензозаправками.

У Києві по-різному поставилися до такого рішення Антимонопольного комітету. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, коли на прес-конференції їй поставили запитання, чи не збирається вона відкликати тепер свої попередні звинувачення на адресу російських нафтотрейдерів у змові, відповіла: "Ні, не збираюсь. До тих пір, поки у нас стояли заборонені імпортні мита, тоді дійсно була монополія. Тому що не було дійсно ніяких можливостей імпортувати нафтопродукти. Сьогодні право імпортувати є, тому що зняті надзвичайно високі мита".

Із подібними звинуваченнями Антимонопольного комітету у недобросовісності принципово не погоджується директор Центру досліджень проблем ТЕК Олег Гавриш. В інтерв’ю для радіо "Свобода" він пояснив: "Прем’єр-міністр зробила помилку. Вона назвала монополістами компанії, які ще не були визнані монополістами Антимонопольним комітетом. І коли в ситуацію втрутився президент, він дав розпорядження розібратися в ситуації. І коли розібралися, з’ясувалося, що ніякої монополії не існує".

Голова парламентського підкомітету з ПЕК Олександр Гудима дотримується принципово іншої думки щодо причин, з яких Антимонопольний комітет України закрив справу проти російських нафтотрейдерів. В інтерв’ю для радіо "Свобода" народний депутат сказав: "Антимонопольний комітет в Україні схожий на недоторкану священну корову. Єдиний державний орган, який сьогодні не зазнав ніяких змін після помаранчевої революції. Його голова Костусєв не хоче, або не бажає – це очевидно – захищати національні інтереси України напередодні виборів. Бо він очолює партію, яку не можна сьогодні назвати про української партією".

Зауважу, що пан Костусєв є лідером партії "Союз", яка виступає за федеральне облаштування України, державну двомовність тощо.

На запитання ж про те, як уряд може призупинити зростання цін на бензин, пан Гудима відповів: "Сьогодні уряд уперто не дає відповіді, коли в Україні появиться каспійська нафта. Тільки каспійська нафта в певній кількості і є тим фактором стабілізуючим, який може суттєво впливати на ринок нафтопродуктів в Україні".

Тим не менше експерти – і ті, що підтримують рішення Антимонопольного комітету України, і ті, що його не підтримують, – сходяться в одному: бензин дорожчатиме.

Директор Центру досліджень проблем ПЕК Олег Гавриш: "Цінові перспективи такі. Мабуть, за місяць пальне подорожчає десь до 3.70 гривень за літр. І протягом двох місяців він подорожчає до 4 гривень за літр. Я не виключаю такого сценарію, що до кінця року пальне буде коштувати 5 гривень за літр".

Ідеться про ту ж таки найпопулярнішу марку бензину А-95.

Охоронник однієї з облонських АЗС, якому я сьогодні розповів про ці бензинові перспективи, сумно зітхнув і філософськи зауважив: "Звичайно, якщо до 5 гривень буде бензин, то, звичайно, не стане краще". І в той же час: "Їздили, їздять і будуть їздити".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG