Доступність посилання

ТОП новини

В Криму судять організаторів торішнього нападу на “помаранчевий” “Поїзд дружби”.


Володимир Притула

Симферополь, 22 липня 2005 року - У північно-кримському місті Армянську місцевий суд розпочав попередній розгляд кримінальної справи, порушеної після торішнього грудневого інциденту, коли активісти коаліції “Крим за Януковича” заблокували автотрасу, щоб не допустити до Криму “помаранчевий” автопробіг “Поїзд дружби”. Прихильники старої влади називають це політичними репрсіями, правоохоронці – від політики відхрещуються.

Серед обвинувачених – заступник голови Кримської організації Народно-демократичної партії Олександр Лієв і голова виконкому Російського блоку Криму Олег Слюсаренко. Обом інкримінується “організація хуліганських дій, що призвели до перекриття доріг”. Нагадаю, що у грудні минулого року кілька сотень активістів проросійських організацій і працівників красноперекопського заводу “Бром”, де головою правління працював Лієв, перекрили автотрасу Київ-Симферополь, а також пошкодили кілька автомобілів учасників автопробігу “Поїзд дружби”.

У перебігу розслідування кримінальної справи правоохоронці допитали кілька сотень учасників цих протиправних дій, але звинувачення висунули лише двом. Обидва ж вважають це переслідуванням нової влади за політичні переконання і підтриму на минулих виборах кандидата у президента Віктора Януковича. Олександр Лієв початок суду назвав проявом політрепресій: “Звинувачення висунуто в організації масових заворушень чи перекритті транспортних магістралей. І досі мені, наприклад, незрозуміло, у чому ж мене звинувачують – у тому чи тому? Так само, це не зрозуміло моєму адвокату, який, у зв’язку з тим, що некоректно позтавлене звинувачення, висунув вимогу відправити справу на дорозслідування, або припинити його зовсім. Суддя проігнорував цю вимогу і справу призначив до слухання на 5 серпня”, - повідомив Олександр Лієв.

Я не зміг зв’язатися із кримським прокурором, але раніше прокурор автономії Віктор Шемчук в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що ця справа є виключно кримінальною і немає політичного підгрунтя. Додам, що минулого місяця депутати кримського парламенту ухвалили спеціальне звернення до Президента України Віктора Ющенка із закликом оголосити “політичну амністію для осіб, які брали активну участь у президентських виорах у жовтні-грудні 2004 року”.
XS
SM
MD
LG