Доступність посилання

ТОП новини

У Європі тривають вибухи, чи має Україна з огляду на це швидше виводити своїх вояків з Іраку?


Михайло Аландаренко

Київ, 22 липня 2005 року - Громадський комітет національної безпеки України закликає українську владу прискорити виведення українських військ з Іраку та завершити цей процес до 1 вересня. У заяві мовиться, що це необхідно зробити з огляду на зростання загрози терактів в Європі та в інтересах безпеки всіх українців. Із цим закликом громадська організація звернулася 20 липня – до останньої спроби нападів у Лондоні. Відповідальність за ці вибухи, та само як і за теракт у Лондоні 7-го липня, взяла на себе „Бригада Абу Хафс Аль-Масрі”, що називає себе європейським відділенням терористичної організації Аль-Каїда. А тиждень тому в Інтернеті з''явився ультиматум від імені цієї ж організації, яка дала державам Європи місяць на виведення військ з Іраку. Радіо "Свобода" зв`язалося з координатором Громадського комітету національної безпеки України Олексієм Толкачовим з проханням прокоментувати останні події у Лондоні.

Олексій Толкачов: "Чесно кажучи, ми були вражені, тому що по всій тій інформації і по ультиматуму, який був оприлюднений бригадою 16 липня повідомлялося, що це є попередження, і до закінчення цього попередження 15 серпня ніяких більше дій терористами вживатися не буде. Коли ми дізналися, що вчора знову відбулися інциденти в Лондоні з вибухами в метро, так само інцидент в автобусі, то ми були дуже вражені, тому що жодних попередніх повідомлень або натяків на те, що терористи будуть до завершення свого ультиматуму, проводити якісь свої дії, то цього не було.

Наша позиція, скоріш за все збігається з тою позицією, яка була озвучена вчора на прес-конференції Тоні Блером. Хтось намагається залякати Лондон і Великобританію, тому що ультиматум був поставлений, є строк завершення цього ультиматуму, вживати якихось додаткових заходів на європейський політикум, то це просто абсурдно, бо самі ж терористи по суті порушують той ультиматум, який вони поставили європейській спільноті.

На жаль, змушені констатувати, що продовжуючи вибухи, хтось в Європі намагається роздмухати антимусульманську істерію. По тій інформації, яка на сьогодні надходить з Франції, то починаються достатньо широкі переслідування людей мусульманського віросповідання. Кому це вигідно і навіщо це робиться, нам поки що судити важко".


Пане Олексію, чи є реальною загроза терактів в Україні?

Олексій Толкачов: "Ми як написали в заяві, її не виключаємо, оскільки військовий континент України знаходиться на території Іраку, а в ультиматумі бригади сказано чітко, що до всіх європейських країн, чиї війська ходять про землі Месопотамії".

Чи може так статися, що терористичні угруповання намагатимуться виконувати теракти і після виведення українських військ з Іраку, щоб помститися за участь України в коаліції?

Олексій Толкачов: "Чесно кажучи, я не думаю. Зважаючи на те протистояння, яке сьогодні є між терористами і основним їхнім супротивником США, я не думаю, що тут буде йтися про якусь помсту Україні.

Тим більше ми намагалися підкреслити, що українські війська виконували важливу стабілізаційну функцію. Ми не чули про якусь серйозну ворожнечу між, наприклад, місцевим населенням чи угрупованням на території самого Іраку і конфліктами з українською армією, серйозними.

Якщо про конфлікти йдеться, то про конфлікти між терористами і США. А Україна тут, по суті, виступає як союзник. Якщо ми виведемо свої війська з Іраку, я думаю, таких питань виникати не буде.

Тим більше, як ми вже зазначали, на сьогодні подальше перебування війська на території Іраку вже аж ніяк не відповідає національним інтересам України".


Тим часом голова Служби безпеки України Олександр Турчинов каже, що Україна не діятиме під диктовку терористів, які дали країнам Європи час до 15 серпня на виведення військ із Іраку. При цьому він підкреслив, що рішення про виведення своїх вояків з Іраку Україна вже схвалила і буде його дотримуватися, незважаючи на будь-які погрози. Планується, що український контингент покине Ірак до кінця цього року. Сьогодні під час візиту до Японії президент України також підтвердив, що українські вояки покинуть Ірак до січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG